Péče o kořeny

Možná jsem příliš zaměřená na kvalitní kořenový systém svých rostlin, ale péče o něj se mi v loňské sezóně vyplatila. Bohaté a zdravé kořeny byly schopné perfektně využít všechny dodané živiny a rostliny byly díky tomu vitální, krásné a především naprosto zdravé. Právě v tomto období, kdy už mi spousta rostlin klíčí, je potřeba se kořenům věnovat.

Velmi důležitý je dostatek světla. Zdá se to podivné, kořeny jsou přece ve tmě, ale rostlina právě díky světlu může vytvářet růstové hormony, které právě kořenům poskytuje.

Zemina musí být vzdušná, kupodivu taky kořeny dýchají. Je potřeba mít na dně květináčku drenážní vrstvu, aby se zabránilo přelití.

Pro rostlinky je jednoznačně nejlepší spodní zálivka. Postavit květináče do nějaké nádoby s vodou. Kořeny se táhnou za vláhou. Při zálivce z hora se může snadno stát, že voda se nedostane až na dno, kořeny se hromadí ve vrchní vrstvě půdy a pak lehce vysychají.

K dosažení bohatého kořenového systému je potřeba, aby se kořínky co nejvíce větvily. Potřebují tedy při svém růstu narážet na nějaké překážky. To se nestane, pokud rostlinu zasadíme do koupené zeminy, která obsahuje množství rašeliny a má strukturu podobnou pudru. Tam bude kořen hledat překážku marně. Je dobré zeminu obohatit perlitem, hrubým říčním pískem, nějakými kamínky, silikagelovým stelivem pro kočky nebo zeolitem. Zeolit je ideální ještě z jiného důvodu, ve svých pórech zadržuje přebytečnou vlhkost a taky případná hnojiva. Rostlině je pak podle potřeby uvolňuje a ona tak netrpí stresem z příliš zasolené půdy.

Moje překážková dráha pro kořeny má toto složení – koupený luxusní bio substrát, nadrcené vaječné skořápky, dřevěné uhlíky z krbu a zeolit.

Přeji všem do nové sezóny kvalitní kořeny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *