27. leden 2020

Zjistila jsem. že mi v kuchyni došla kurkuma. Já kurkumu miluji a dávám ji skoro do všech jídel, krásně obarví těsto, rýži, bramborové pyré nebo různé polévky. Na východě jde o nedílnou součást téměř všech pokrmů. Má totiž spoustu užitečných vlastností a jednou z nich je baktericidnost. Ve velikém horku dokáže jídlo zbavit nežádoucích bakterií a tak ho uchovat v přijatelné kvalitě třeba při přípravě na ulici nebo tržnicích.

Jsou prokázány její protizánětlivé a antioxidační účinky, umí likvidovat rakovinné buňky a ty zdravé ochránit. Má však jednu velikou nectnost, dokáže naším trávicím ústrojím prosvištět jako rychlík a moc se nezdržovat. Přesto má její konzumace pro organismus veliký přínos. Dokonalé je takzvané zlaté mléko, kdy se do mléka přidají kurkuma, kardamom, chilli a zázvor, pije se teplé večer před spaním  a je to super.

Pro své antibakteriální účinky je vhodná i jako součást postřiku třeba na rajčata a je opět laboratorně prokázána její účinnost proti čtyřem nejzávažnějším chorobám právě u těchto rostlin. Kurkuma je rozpustná v alkoholu a když přidáme kyselinu boritou, malinko amoniaku a mléko, tak máme super postřik na rajčata, který by je měl ochránit před různými hlavně houbovými chorobami. Rozhodně to letos vyzkouším.

4 thoughts on “27. leden 2020”

  1. Vidím krásnou kurkumu(tedy nebyla jsem si úplně jistá, jestli to není i třeba zázvor) a říkám si: aha, Janina pokročila v těch exotech a už zkouší. Taky jsem zkoušela, už oboje, ale mě to prostě nejde. Asi se tomu v našich podmínkách musí člověk věnovat a na to čas nemám, Zasadím a občas zaliju…a pak koukám, jak to chcípá a chcípá :-)) Jo semínka papáji nemám 🙁 Oni tam psali, že se musí hned vysazovat, neudrží klíčivost, tak když jsem měla konečně dvě rostlinky, zbytek jsem vyhodila 🙁 Rostlinky jsou už po smrti taktéž, žije ještě mango. Ještě mě napadlo, že vyšlu bráchu do SAPY nakoupit plody, sepíšu si nějaký seznam. Asi třikrát jsem si objednávala semínka z Číny a nevyklíčilo ani ň 🙁 Oni by tam mohli mít všechno čerstvější…Jen nevím, jestli mne nepošle někam.. 🙂

  2. Brachu vyšli každopádně. Já už jsem dokonce uvažovala, že koupím hotové rostliny a nebudu se piplat se semeny, ale kde? Mám chuť si udělat v létě výlet do nějakého velikého zahradnictví v zahraničí, musím ovšem najít nějaké tipy. Určitě se podívám znovu do Polska.

    1. No jo, jen jsem si uvědomila, že teď ho do SAPY nikdo nedostane stačí, že je na letišti, ani to se mi vůbec nelíbí 🙁 Doufá, že jim třeba dají roušky rozkazem.

  3. Ona taky není rouška jako rouška, ty papírové, které lidi vykoupili z lékáren jsou na nic. Máš pravdu v tom, že letišti je vhodné se v tuto dobu raději vyhnout. Já jsem se rozhodla, že v únoru nebudu chodit do práce, alespoň prvních 14 dní určitě. Musím zregenerovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *