Na polici k tomu určené stojí v současné době spousta skleniček, ve kterých kvasí semena rajčat vybraná z těch nejhezčích plodů, které uzrály na dané rostlině. Pokud snad mám rostlin více než jednu, tak vyberu tu, která působí vitálnějším a zdravějším dojmem. Letos jsem měla většinou pouze jeden exemplář od druhu, není místo a odrůd jsem chtěla vyzkoušet co největší počet. Semena vybírám jen z nehybridních odrůd s občasnou výjimkou a tou bylo kdysi třeba Tomatoberry a plody se nijak neodlišovaly od originálu. Domnívám se, že takové Kumato je rovněž odrůda hybridní a v jeho případě ani jiná možnost, než vybrat semena z plodů zakoupených, ani neexistuje.
Znovu a znovu mně naprosto fascinuje skutečnost, že něco tak mrňavého, jako jsou semínka, obsahuje tak obrovskou informaci o tom, aby z něj vyrostla více než dvoumetrová rostlina se spoustou skvělých plodů. Netuším, kdo je za tento zázrak odpovědný, ale vymyslel to geniálně a já se hluboce klaním.
Moje databáze rajčat už pomalu praská ve švech a je vyloučeno, aby se při výsevu dostalo na všechny zúčastněné a výběr je docela složitý. A to mám v plánu počet rostlin omezit a navíc se zájmem pokukuji po nějakých atraktivních novinkách. Uvidíme na jaře, nemám v úmyslu výsev rajčat v příští sezóně zbytečně uspěchat, letos se mi brzká výsadba rozhodně nevyplatila, takže klídek a všechno má svůj čas.
Jani, poraď mě – rajčatovému analfabetovi 😉 co je to ,,kvasí semena rajčat“? Proč? My normálně vyberem semínka, prochláchnu je vodou a nechám na papíře uschnout. To je blbě? Jak tedy na to? Díky 🙂
Šmarjá, sem si to po sobě nepřečetla, propláchnu! pochopitelně 🙁
Semena jsou v rajčeti obalená gelem, který má zajistit, aby nevyklíčila už v tom plodu. Je tedy vhodné je dát do skleničky, zalít vodou a nechat doslova „vyhnít“, příšerně to potom smrdí. Na sítku je pak propláchnu a usuším. Klíčí potom spolehlivě. Je ovšem taky pravda, že pokud rajče spadne na zem, tak na jaře bez problému vyrostou rostlinky, ale ona to má příroda nějak chytře ošetřeno. Je fakt, že my toužíme po tom, aby nám drahá semena vyklíčila stopro a to zřejmě u spadnuvšího rajčete neplatí.
Aha, já myslela, že jen vymýt stačí. Tak dám raděj na tvoje rady. Dík 🙂
Myslím, že je to i kvůli desinfekci, kvašení okyselí prostředí a zabije vše škodlivé.
Hlavne kôli dezinfekcii, lebo rajčiny kľudne vyklíčia celkom dobre aj z čerstvej rozrezanej rajčiny, niekto to aj tak praktizuje z plodov zakúpených v marketoch, ba sa mi stalo, že som si kúpila na trhu pekne vyzerajúcu LSL rajčinu a mala som ju temer mesiac na okne, že koľko vydrží, vyzerala celkom pekne, ale po rozrezaní v nej bolo plno už naklíčených semien a dokonca rastliniek- fuj- takže vôbec nepožívateľná!
Babušky kedysi v Rusku cmúľali semienka v bezubých ústach, aby ich zbavili gelu.