Veliký venkovní no name fíkovník je obsypaný obrovským množstvím plodů, které letos bohužel špatně dozrávají, chybí jim náhradní měsíc za nechutně studený květen. Je to k vzteku, fiky jsou totiž krásně sladké a šťavnaté.Napadlo mně, že koupím takové to zakrytí na kulaté bazény a schovám do něj fíkovník. Připadá mi to, jako skvělé řešení a není to nijak zvlášť nákladné, třeba bude v zimním období nějaká akční sleva. Daly by se tam schovat taky kanadské kontejnerové borůvky před ptactvem. No, začíná se mi ten nápad líbit čím dál více.
Pepíno se letos nepovedlo a já nechápu důvod. Loni stačilo zasadit rostlinky do přiměřeně velikých květináčů, občas je zalít a dodat nějaké živiny. Melounky byly krásné, veliké a byla jich spousta. Letos jsem rostlinám poskytla mnohem větší komfort i péči a sklidila jsem jen několik menších plodů, které ovšem chutnají moc dobře, tak nějak koncentrovaně. Poprosím Vaška, jestli by se k letošním pepinům taky vyjádřil.
Mám v plánu se pokusit o výrobu domácí vegety. Dostala jsem od Evy skleničku a je vynikající, takže suším třeba zbylé kapustové listy, které bych normálně hodila na kompost, a přidám je do produktu. Požádám taky Evu, jestli by nezveřejnila svůj recept, já budu vědět, kde ho najdu a třeba to bude zajímat i někoho dalšího.
Ahoj, ahoj!
Ty fíky jsou zralé a jedlé? Co jsem přemístil fíkovník do skleníku, tak dozrálo několik plodů. Už nejsou tak vybarvené, ale dobré, holt jim chybí slunce. Řízky od Václava již pustily kořeny a čekají na někoho kdo by je přesadil. Včera jsem sousedku ze zahrady seznámil s mým záměrem zbudovat skleněnou stěnu, která by umožnila to nakrytí fíkovníků proti jarním mrazům. Námitky neměla, dokonce se divila proč jí to říkám. Pak musím ještě vymyslet nakrytí „stropu“, co se čela týče, tak tam problém nebude.
Srdečně zdravím!
Ty fíky tak možná na obrázku nevypadají, ale jsou moc dobré, sladké a šťavnaté. Bohužel jich dozrálo sotva dvacet kousků a těch ostatních zhruba 300 má patrně smůlu. Dnes jsem se koukala a nadějně vypadá ještě několik plodů. Na velikých rostlinách ve skleníku už je vše snědeno, ale dorost ještě nějaké plody má, uvidíme, slunce už je hodně nízko a do skleníku začíná svítit mnohem později. Fíkovníkům se venku líbí, najdou si vláhu i hodně hluboko a vypadají zdravě, v těch nádobách to není ono. Závistivě koukám na sousedův luxusní bazén se zašoupávacím zakrytím, to by byla pecka, ale furt nějak nemůžu vyhrát ve sportce.
Ta vegeta by mě taky zajímala, prosím, furt vymýšlím nějaký zvýrazňovač chuti – Umami a glutamát nechci.
Domáca vegeta:
3 kg mrkva, 3 kg petržlen ,sušená petržlenová vňať,1 kg zeler, sušené zelerové listy,ligurček (maggi)
soľ, ( 300-500g podľa uváženia) cesnak, cibuľa.
Zeleninu očistím a pomeliem na čo najmenšie kúsky ( čím menšie, tým rýchlejšia príprava) . Suším v teplovzdušnej trúbe spolu so soľou na pečiacom papieri vystlaných pekáčoch až do úplného sucha ( pri 70- max 80stupňoch a pootorenej rúre) Možno sušiť aj na radiátoroch Ú.K., ale trvá to podstatne dlhšie. Potom rozmixujem časť na jemnejšie, časť nechám trocha na hrušie, pridám asi 2 tretiny pomrvených sušených vňatí, hrubšie časti a stopky rozmixujem. Ja dávam pomerne veľa vňate – len tak od oka. Nedávam veľa cesnaku ani cibule- dcéra nemôže. Z tých istých dôvodov nedávam vôbec ani Kaleráb(kedlubny) kapustné listy (zelí) a papriku.Kedysi som dávala, ale táto dietna aj mne viac chutí- najmä tie zelené vňate ju ozvláštnia. Dobrú chuť!
Díky. Vyzkouším. Přidám jedno video co jsem objevil na ytb. Jde o zvýrazňovač chuti co používají asiati – Umami, je to v tekutém stavu, zkoušel jsem, ale nedokázal jsem tu zeleninu dostatečně vypéct.
Jinak ten kanál je plný vychytávek, ale dosti pracných.
https://www.youtube.com/watch?v=BraJQrO8IqM
Letošní úroda Pepin u mne byla, dalo by se říct, že dobrá. Až na jeden 10l kýbl, kde jsem měl jedno veliké Pepino a 4 drobné plody, jinak všech pět kyblů bylo průměrně obsypaných. Letos jsem chtěl půdu pro Pepina vylepšit, proto jsem přidával do kyblů Celerit a granulovaný kravský hůj a to byla chyba. Proto všechno šlo do keříků, ale plody byly menší a málo. Proto doporučuji, kýbl nebo květináč 8-10litrů (ne víc, jinak by to šlo vše do keříku), kvalitní kompostová zemina a pravidelně přihnojovat Kristalonem jednou týdně, vystavit na plné slunce. Viděl jsem Pepino v 50cm truhlíku, kde byly zasazeny 3sazenice, kde bylo málo zeminy a bylo hodně převislých plodů. Nezáleží na množství zeminy, ale spíš na pravidelném přihnojování Kristalonem.
Díky za doporučení. Taky jsem letos poskytla pepinům větší nádoby a více zeminy a nebylo to správně. Příští rok je vysadím do truhlíků a umístím na okenní parapet. Je taky fakt, že jsem moc nehnojila.