15. září 2019

No teda, dnes musela být ráno docela kosa, šla jsem ven pro nějaká rajčata a byla jako vytažená z lednice. Teploměr máme umístěný na východním okně, takže po východu slunce už je teplota hodně zkreslená. Ale sluníčko svítí, tak to vypadá na krásnou neděli. Nicnedělání jsem zahájila včera a budu v něm asi dnes pokračovat, nějak nemám nabito. Pokusím se alespoň vysvobodit z džungle nějaké šlahouny jahod a nachystat sazenice, je už docela pozdě, ale ve skleníku a v květináčkách ještě krásně zakoření, vysazovat budu až na jaře. Letos se mi tento postup osvědčil a úroda byla parádní.

Sklidila jsem už všechny cukrové melouny, pěstovala jsem tři odrůdy a absolutní jedničkou je opět Masada. Krásně síťkovaný, voňavý s vynikající lahodnou chutí. Bohužel rostlina vyprodukovala pouze dva kousky, ale je to vina moje, neposkytla jsem jí příliš dobré podmínky, ale venku byla rozhodně spokojenější než ve skleníku.

Dýně mám tentokrát pouze ze samovýsevu, takže jsou různých tvarů, ale převládají snad hokaida. Jsou menší, ale mě to nevadí, k obědu mi jedna bohatě stačí. Na kovovém oblouku visí ještě nějaké zvláštní plody, ale ještě zdaleka nejsou zralé. Musím někde sehnat alespoň jednu velikou dýní, abych měla materiál na kandování. Surovinu potřebuji do vánočního cukroví. Mlsně koukám na různá pole. kde se to takovými dýněmi jen hemží. Nebudu už sazeničky dýní předpěstovávat v kelímkách, ale semena vyseji přímo na záhon a v klidu si na úrodu počkám. Totéž provedu s cuketama. Každý rok zbytečně brzy blázním a potom nestíhám.

 

2 thoughts on “15. září 2019”

  1. Každý rok bych ti dýní nabídnula, ovšem letos je u nás dýňomrtvo 🙁 Vůbec nic! Nevypadalo to už ani na cukety, ty se nakonec vzchopily. Někde z vyházených dýní z loňska, vyrostlo jedno asi hokaido – je na něm jedna dýňka. Ani jeden meloun, ani jedna tykev máslová, ani jedna velká. U nás letos doslova dýňová apokalypsa 🙁 To se ještě nestalo. Jediné, co mi letos dopadlo na 1. je cibule(a česnek) Ani ta tu nikomu moc nešla, mamky nemají.

  2. Já mám melounů a dýní tak akorát, aby se snědly, nic na uskladnění, ale to je dobře, alespoň nic neshnije. Cuket se letos urodilo obrovské množství, ale já jsem veliký cuketožrout a spoustu jsem taky rozdala. Nějaký česnek jsem vysadila mezi rajčata jako prevenci proti chorobám a škůdcům, ale on se přede mnou schoval do hlubin, třeba vyroste příští rok. Nemám ani na sušená rajčata. Cibuli letos sadil manžel a nevyrostlo vůbec nic, nemůžu nikde na záhoně najít ani tu původní sazečku, někam se vypařila. Ale cibule už je dostupná za přijatelnou cenu v krámě, člověk nemůže mít všechno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *