22. červen 2019

Fíkovník Morena, který jsem jako mrňavou tyčku zasadila jako první rostlinku do textilního květináče, se má k světu. Květináč i kvalita mého kompostu mu vyhovují a rostlinka vypadá mnohem vitálněji, než jeho kolegové v klasických nádobách. O pěstování fíkovníků jsem se dozvěděla mnoho užitečných informací, navštívil mě včera večer kolega David alias Sasman. Původně jsem měla napsáno pán, ale k tomu usměvavému mladíkovi mi ten titul prostě nesedí. Perfektně jsme si pokecali – tedy pokud jsem ho pustila ke slovu – a večer považuji za mimořádně příjemný a užitečný.

V textilu se skvěle daří paprikám, které se překonávají v množství a taky kvalitě plodů. Ruská odrůda Allar vypadá nádherně a já už jsem nedočkavá až se vybarví do žluta.

Masitá rajčata vysazená ven v polovině dubna nesou trvalé následky hnusného studeného, mokrého a větrného počasí. Každým rokem v tu dobu vysazuji rostliny ven a ještě nikdy neutrpěly takový šok. Je fakt, že já rajčata pěstuji šestým rokem a květen byl nejstudenější za posledních 30 let, takže nemohu srovnávat. Spousta vijanů se vůbec nevyvinula a pokud náhodou ano, pak květy opadly. Jsou ale i výjimky a to Býčí Srdce od ruské agrofirmy Poisk. Pěstuji dva exempláře této odrůdy a oba jsou nádherné a mají luxusní plody.

Instalovala jsem konečně kovový oblouk a mám docela smělou představu o tom, jak budu procházet podloubím obsypaným okurkami, melouny a dýněmi. K dispozici mám rostlinky dvou okurek nakládaček, jeden roubovaný mini vodní meloun a neznámou vysemeněnou dýni. Snad nejsou moje plány příliš sci-fi, uvidíme.

5 thoughts on “22. červen 2019”

  1. Ahoj Jani, nezastavuju se jen proto, že nechodím vaším směrem, určitě bych nakouknula. Jak jsi na tom s vodou, ještě si se neuzalívala k smrti?!? Říkala jsem Tomovi, když zaléval konví rajčata(exnulo nám čerpadlo v jezeře) že ty musíš zalévat všechno pořád dokola, protože to máš v květináčích, že to musí být hrůza. Ani si to nedovedu představit…takové množství nádob. Zalévala jsem konví týden, proti tobě pár rostlin a i tak jsem vždycky na některou zapomněla. Já bych je zahubila za týden…

    1. Ahoj,
      jsem každý den uzalévaná téměř do bezvědomí. Každým rokem prohlašuji, že omezím pěstování v nádobách a splnila jsem to pouze u rajčat, mezitím přibyly papriky, pepina a spousta jahod. Naštěstí včera něco napršelo, ale nevím kolik, byla jsem odpoledne v práci a ve Staráku sprchlo slušně. V Louce byla taková průtrž, že mi to nabraly stěrače a v Blatnici už bylo sucho.

      1. Tak to tě nepotěším, nedělej si iluze:( Za včerejšek 2mm, slovy dvamillimetry! Nebyli jsme doma a já doufala, že u nás taky prší. A v noci červenooranžový mrak, který se začal tvořit snad u Kordárny a šel směr Brno, u radaru mne ráno málem klepla pepka:(

  2. Ahoj, Jani,
    u nás včera dobre spŕchlo, snáď nebudem musieť týždeň vonku polevať. Rajčiny vonku som striekala boritým roztokom, aj keď sa už spamätali a začínajú pekne zasadať.

    1. Ahoj,
      Víš proč u vás sprchlo? Protože byly folklórní slavnosti a aby to účinkující v krojích neměli tak jednoduché. Já jsem rajčata borem nestříkala, jen syrovátkou jako prevenci proti plísni, ale i ta moje se začínají vzpamatovávat a asi abych nebyla tak smutná, tak nasazují enormní počet plodů, dělám dokonce pečlivou probírku a nechávám jen ty nejhezčí květy a plody. Nechala jsem pro jistotu více výhonů a tím pádem více květenství, v případě potřeby pak výhon zaštípnu. Já teď zalévám kvašenýma banánovýma slupkama kvůli dostatku draslíku a lepší chuti plodů. Už se těším na nějakou ochutnávku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *