13. červen 2019

Včera jsem vyráběla jahodový džem a moc se mi povedl. Je to zásluha dokonalé chuti jahod. Potřebné kilo plodů jsem nasbírala za okamžik a jen na odrůdě Daroyal, džem je tedy jednodruhový. Koupila jsem si pro radost pěkné skleničky a hotový produkt vypadá tak krásně, že bude škoda jej otevřít. Nejím sice žádný cukr, ale tmavý žitný krajíček chleba s máslem a tímto jahodovým skvostem chutnal božsky.

Večer jsem objevila na kiwi několik malých šneků. Rostlina je hodně vysoká a jim stojí za námahu vyšplhat se až na vrchol, zajímalo by mě, za jakou dobu to dali.

Včerejší odporný vichr mě tak vytočil, že mi zlomil jedno krásné rajče, že jsem začala vyrábět opěrné konstrukce. Rajčeti nejvíce vyhovuje, když je hodně na pevno uvázané a nic s nim necloumá. Tento požadavek bohužel skoro nic nesplňuje, zejména pak kovové spirály, ty se kladou k zemi jako první a navíc mi nevyhovují pro vedení na více výhonů. Moje neumělé dřevěné špalíry zajisté neoslňují skvělým designem, ale jsou nesmírně praktické a rostlina se ani nehne.

Jediný pokusný roubovaný exemplář rajčete roste perfektně, zasadila jsem jej do paletového boxu na čestné místo a společnost mu dělají čtyři dýně, snad se spolu snesou a nebudou si překážet, rostlinky dýní co nevidět box stejně opustí, už se mlsně koukají na blízké stromy a je možné, že je budu sklízet z modřínu, což už tady kdysi bylo.

Japonská dlouhá salátovka si vede mnohem lépe a zdravěji venku, než její kolegyně ve skleníku, tam se v současné době nelíbí ničemu. Začínají ukazovat plody svazkové nakládačky a některé vypadají trochu jako minišpekáčky. Rostlinek mám jen pět, ale asi ten skleník zaplní.

2 thoughts on “13. červen 2019”

  1. Hezké nedělní ráno!
    Začaly mi rovněž plodit svazkové nakladačky a jsem z nich poněkud rozpačitý. V tomto okamžiku to ale ani trochu nevypadá na to, co je vyobrazeno na přebalech. Jednotlivé odrůdy se liší formou růstu, některé ženou hlavní výhon jako salátovky, jiné zase hodně větví do boku, prozatím nic nevyštipuji. Jedna z odrůd má první plod tvaru „špekáčku“, a pokud takové budou i další plody, tak okamžitě letí rostliny ze skleníku na kompost. O dopise producentovi do Ruska i s vyobrazením rozhodne jen čas a nálada sepsat to.

    1. Hezké ráno, u nás prší, ale jen malinko a to mě štve.
      S těma okurkama mám úplně stejnou zkušenost, rostou různým způsobem a plody u většiny rozhodně svazkovité nejsou. Ty špekáčky jsem přičítala tomu, že květy byly opylované, ale na jedné rostlině jsou takové baculaté všechny. Chuťově jsou dobré a já je stačím ujídat, takže velké zavařovací sklenice asi potřebovat nebudu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *