Kořenový systém

   Při likvidaci odplozených rostlin rajčat jsem se soustředila na jejich kořenový systém a samozřejmě, že nejúrodnější z nich měly ten nejbohatší. Letos mám v úmyslu se kořenům věnovat už od výsevu. Plácla jsem se přes kapsu a zakoupila výsevní kostky Root Riot, které jsou z organického materiálu, kompletně bioodbouratelné s perfektní air/water kapacitou. Používají se hodně v hydroponii. Vyseji do nich semena paprik a rajčat. Pokud si tyto kostky oblíbilo konopí, tak se mým rajčatům a paprikám budou snad líbit taky.

Druhou a naprosto stejnou skupinu rostlin vyseji do klasického výsevního substrátu a já jsem koupila Forestina Profík supresivní substrát pro výsev a množení. Chtěla bych na těchto rostlinkách vyzkoušet použití pekařských kvasnic. Droždí blahodárně působí právě na rozvoj kořenového systému a přísada pak mnohem lépe prospívá a stává se odolnou vůči nejrůznějším houbovým chorobám a škůdcům. Každý si může takovou zálivku bez problémů vyrobit v domácích podmínkách. Droždí je vynikajícím stimulátorem růstu, zvyšuje imunitu rostlin, obsahuje užitečné houby, které v půdě stimulují rozvoj potřebných mikroorganismů a ty pak potlačují ty pro rostlinky škodlivé.

Kvasnice jsou bohaté na makro i mikroelementy, aminokyseliny, organické železo a vitamíny skupiny B. Na přípravu této hnojivé zálivky je potřeba voda, droždí a cukr. Stačí litrová sklenice, do níž dáme 30g droždí, polévkovou lžíci cukru a zalejeme trochou teplé vody. Mícháme do rozpuštění cukru a dolejeme teplou vodu ne úplně do plna, je potřeba prostor pro vzejítí kvasnic. Sklenici zakryjeme, nejlépe gázou a necháme dva dny působit. Po dvou až třech dnech je roztok připraven k použití – 50ml dáme do 2l vody.

Přísadu zalijeme dvakrát a to nejdříve jeden týden po přepikýrování  rostlin, což uspíší bohatou tvorbu kořenového systému. Tato zálivka bude účinná pouze v případě, že teplota půdy v kelímkách neklesne pod 20°C, při nižších teplotách kvasnice ztrácejí účinnost. Droždí při svém působení v půdě spotřebovává vápník a proto je dobré před následující zálivkou posypat půdu prosátým dřevěným popelem nebo použít jeho výluh.

Taky vyzkoušejte a napište!

 

1 thought on “Kořenový systém”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *