Jahody

V mém současném rozpoložení, kdy mě neustále sužuje představa, že se nedobře chovám ke svému tělu, necvičím a složení mé stravy vůbec nevyhovuje mým střevním bakteriím a enzymům, jsem zjistila, že nepěstuji dostatek jahod. Tenhle nedostatek mám v úmyslu letos napravit.

Jahody mají detoxikační účinek, obsahují i vlákninu, která pomáhá očistě střev ( !!!) a tím i detoxikaci celého organismu. Díky vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantů napomáhají posilovat imunitní systém a také působí jako prevence proti rakovině. Je zajímavé, že v zakoupených plodech může být obsah vitamínů i poloviční v porovnání s těmi vypěstovanými doma. Krásně vypadají, báječně chutnají, ozdobí každý dezert a děti je milují. Dají se zmrazit a tím uchovat pro zimní období.

Už na podzim jsem udělala první kroky a zasadila nově koupené odrůdy Renesance a Malwina a taky nějaké zakořeněné odnože vlastní. Taky mě láká vypěstovat si první plody už brzy na jaře ve skleníku, pro tento účel mám několik odnoží zasazených v květináčích.

Vzhledem k tomu, že při pěstování rajčat ochotně mířím za zkušenostma ruských pěstitelů, které považuji za nejlepší na světě, tak jsem objevila spoustu doporučení i pro zdárné pěstování jahod. Rady to jsou velmi zajímavé a obzvláště jedna mě hodně zaujala. Pokusím se o překlad, který možná bude kostrbatý, ale já se podle těchto doporučení možná zařídím.

Během sezóny jahody potřebují těchto šest ošetření:

1. V období aktívního růstu listů: Jednu čajovou lžičku močoviny rozpustit v 10l vody a polít řádky. Množství použitého roztoku je vědro na 1m čtvereční.

2. Před květem : 2g biopreparátu immunocitofit (pokusím se najít náš ekvivalent) rozpustit v 10l vody a rostliny postříkat.

3. Na začátku kvetení : jednu polévkovou lžíci nitrofosfátu rozpustit v 10l vody a polít řádky. Množství použitého roztoku je vědro na metr čtvereční.

4. Následující den po bodu č.3 : po jedné lžičce kyseliny borité a síranu měďnatého rozpustit v 10l vody a přidat 10 kapek jodu. Polít rostliny tak, aby se roztok dostal na rostliny i na půdu. Následně pak zem posypat popelem.

5. Ihned po sklizni plodů : 100g pekárenských kvasnic rozpustit v 10l vody a postříkat keříky.

6. V první polovině srpna : dvě polévkové lžíce superfosfátu a půl sklenice popela rozmíchat v 10l vody a polít řádky, vědro na metr čtvereční.

Hustý! Řekl by můj vnuk a já říkám inspirující. Na můj vkus je tam dost chemie, ale něco si určitě vyberu a věřím, že se sklizní jahod budu spokojená.

Tak ať nám to v tomto roce roste!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *