Rajčata 2019

Pošta mi doručila tlustou obálku s nápisy v azbuce a pro mě tímto začala nová rajčatová sezóna. Letos mám už v tuto chvíli jasno v tom, které odrůdy budu pěstovat, kolik to bude rostlin a kam je na své zahradě umístím. S výsevem nebudu spěchat, výrazně se mi pořízením tepelného čerpadla změnily podmínky, v domě je překvapivě teplo a na to já ani rajčata nejsme zvyklí. Já jsem vyměnila teplou mikinu za tričko s krátkým rukávem a obávám se, že bych sazenicím nebyla schopna dodat v zimním období takové množství světla, které by odpovídalo teplotě. Nikdy ničím nepřisvětluji a nehodlám to měnit.

V následujícím roce počítám s několika zněnami, například mám v úmyslu pěstovat něco málo determinantních rajčat, s nimiž jsem si zatím nikdy nevěděla rady. Měla jsem problémy se rozhodnout, jak je uvázat, zda ponechat všechny zálístky nebo některé vylámat, rozčilovalo mě, že se válí po zemi a jsou náchylná k chorobám. Vše jsem si však pečlivě promyslela a jdu do toho. Jedním z důvodů je skutečnost, že jsem vyrobila na svém VIP místě vyvýšený záhon z palet, abych tam umožnila vegetovat většímu počtu rostlin. Před tento nový záhonek hodlám  umístit rajčata nízká, aby nestínila kolegům za nima. Determinatní odrůdy budu pěstovat na tři nebo čtyři výhony, nebo na výhony dva a vysadím dvě sazenice do jedné jamky, slibuji si od toho vyšší produkci. Uvidíme!

Z determinantních odrůd mě zaujaly a já jsem je objednala tyhle : Malinovyje jabločki F1 (Raspberry apples) – raný determinantní hybrid s neobyčejně chutnými, aromatickými, sladkými plody o hmotnosti 45-55g, které nepraskají. Sladkoje serděčko F1 (Sweet heart F1) – raný, determinantní, vysoce úrodný hybrid, plody jsou červené, veliké 140-150g, masité a velmi chutné, Serdce krasavicy (La donna) – raná odrůda s plody ve tvaru srdce, u které se cení ranost, vysoká produktivita a krásné plody o váze 200 až 250g. Poslední je Ljubimyj prázdnik (Favourite holiday) – středněraná odrůda s velmi velikými plody, která  stabilně produkuje velké množství chutných plodů nezávisle na počasí.

Při výběru těchto odrůd jsem přihlížela taky k přáním svých odběratelů sazenic, kteří se ptají na keříčková rajčata a snažila jsem se, aby byly zajímavé. Tahle rajčata budu vysévat jako první, něco mi říká, že by se v nepříznivých podmínkách nemusela tolik vytahovat. Budu je předpěstovávat na parapetu v ložnici, kde je teplota nejníže.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *