Vlastní citrusy

Jak tak sedím u pokladny supermarketu a pozoruji, kolik peněz jsou zákazníci nuceni vydat za ovoce a zeleninu, tak si začínám mnohem více vážit svých vlastních a v bio režimu pěstovaných plodin. Včera mě zarazila cena 59.90 kč za opravdu malé množství malin – 125g – a počet prodaných balení mě hodně překvapil. Maliny jsem měla možnost ochutnat a nebyl to žádný zážitek, vypadaly mnohem lépe, než chutnaly, kam se hrabou na ty moje. Dokonce naše žluté maliny, které moc nemusím a jsou permanentně v ohrožení, že je vykopu, chutnají nesrovnatelně lépe. Rovněž atraktivní, tmavý a veliký fík chutnal příšerně a musela jsem ho vyplivnout. Ty moje fíky možná nevypadají tak luxusně, ale jejich pojídání je potěšením pro mě i pro moje přátele, jsou slaďoučké a šťavnaté.

Mým cílem je vypěstovat za sezónu tolik citronů, aby bylo celou zimu co do čaje. V mé sbírce mám veliký a asi 20 let starý Calamondin, který když má vhodné podmínky a je  tím pádem dobře naladěn, je schopen vyprodukovat více než 300 plodů, které jsou sice malé, ale my je máme v čaji a to i v tom pečeném hodně rádi. Letos se překonal citroník Lisbon a má spoustu nádherných a šťavnatých citronů, které založil už loni a je opět obsypaný letošními zelenými plody, které doufám dozrají příští rok. Krásné proužkované plody ukázal citroník Lemon variegata se zajímavými panašovanými listy. Musela jsem ho drasticky ostříhat, protože mi téměř zmrznul a měla jsem vážné obavy, že nepřežije. Je z něho krásný stromek.

Mandarinky letos stávkují a dávají mi tím najevo, že jsem je loni vyčerpala množstvím plodů a nedala si tu práci, abych je přesadila. Mandarinka Honey nasadila alespoň šest krásných plodů, abych nebyla tak smutná. Pomerančovník Washington se ale zbláznil, dozrálo patnáct loňských pomerančů, které jsou vynikající, a pomalu dozrávají i ty letošní, kterých jsem napočítala 21. Jen jedenkrát mi dozrály pomeranče a to při přemístění na okno do ložnice, jinak si počkaly až na následující léto. Stromky už se dávno na parapet nevejdou, ale mají poprvé možnost ubytování v polytunelu a vypadají velmi spokojeně, takže patrně dozrají. Jen je musím pořád hodně zalévat a občas přihnojit, v tomto ročním období už jsem je vždy připravovala na zimování.

Koupila jsem si za odměnu pět nových zajímavých kousků a zatím vypadají v kolektivu spokojeně, takže moje soběstačnost co se týká citrusových plodů je na dohled. Fíků byla letos slušná úroda a to ještě někteří jedinci jsou junioři a zaplodí snad příští rok. Hodlám pořídit ještě jeden tomel, s chuti plodů a úrodou jsem spokojená. Vybrala jsem odrůdu Pamjať Pasenkova, snad ji někde seženu.

1 thought on “Vlastní citrusy”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *