9. únor 2024

Polykarbonátový skleník Trjoška už na zahradě nějaký ten rok stojí a já jsem ještě nikdy nebyla spokojená s tím, co se mi tam podařilo vypěstovat.

Loni mě nadchla pouze úroda salátových okurek. Osvědčená odrůda Saladin se překonávala. Papriky vždy obtěžují mšice, takže venku je jim lépe a rajčatům se v tom hicu lepí pyl. Cukrové melouny se nepovedly vůbec a batáty navzdory obrovskému množství vytvořené zelené hmoty taky nestály za nic. Takže jsem si během dlouhých zimní večerů velmi pečlivě naplánovala, jak využít skleník ke své spokojenosti. No a nyní jsem vše přehodnotila.

Vytvořím v něm kousek tropické zahrady a věnuji ji motýlům. Plastové jezírko vlastním, nějakou fontánku bych taky našla. Nadšená svým nápadem jsem radostně začala nakupovat tropické rostliny. Včera to byla mimo jiné Strelície. Její listy chutnají hosenkám motýla Caligo. Taky mám v plánu vytvořit epifytní kmen a už se na zahradě rozhlížím po nějakém vhodném kusu dřeva. Něco v té hromadě poražených stromů určitě najdu.

Bude to veliká paráda. Doufám.

4 thoughts on “9. únor 2024”

  1. Zatímco mnozí jiní by skleník potřebovali nafouknout, vy se o něj podělíte s motýly. Jste úžasná jaký máte rozptyl. Jen nás dále zásobujte a inspirujte!

    1. No když já v tom skleníku neumím hospodařit. Motýlům bude sloužit smysluplněji. Taky uvažuji, že bych jim koupila nový, větší a vyšší. Ani by nemusel být tak na slunci.

  2. Jani, dávam do pozornosti 17.5. – 30.6.: výstava živých tropických motýľov v skleníkoch botanickej záhrady PJŠ v Košiciach. Býva každoročne, ja som bola asi pred 5 rokmi. Pred tromi som tam bola na otočku vlakom zase na výstave orchideí začiatkom marca.

  3. Já se chystám na výstavu orchidejí a motýlů do Úvalna na severu Moravy. Běží zrovna nyní v únoru. Motýli a orchideje společně, to musí být nádhera.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *