Probiotika jsou nesmírně užitečná věc a to nejen pro člověka. Taky moje rostlinstvo je přijímá s radostí. Papriky rostou parádně a tak jsem jsem se rozhodla, že jim nějakou dobrůtku připravím.
Našla jsem vhodnou sklenici a naplnila ji zeleninovým zbytky z kuchyně. K dispozici byly koštál ze zelí, slupky z brambor, odkrojky celeru a zbytky dýně. Na zahradě jsem vyhledala krásné listy pampelišky, nějaké už utrápené kopřivy a ještě nějaké další zelené lupení. Do sklenice jsem přihodila tři malé již suché krajíčky žitného chleba. Vše jsem řádně utlačila a zalila převařenou vodou. Hmotu jsem namačkala pomocí malé skleničky, kterou jsem dovnitř uzavřela. Krásně na tu směs tlačí.
Po ukončeném kvašení obsah sklenice přecedím a budu skladovat v lednici. Takový fermentovaný čaj dokáže s rostlinama zázraky.
Dobrý den Jani, jak dlouho takový čaj fermentujete?
No do doby, až směs přestane pracovat.