10. leden 2023

 

Papriky jsem letos podrobila důkladnému průzkumu. Snažím se vysledovat, jaké podmínky jim vyhovují nejvíce. Tak jsem zatím uskutečnila tři různé způsoby výsevu a následného pěstování sazenic.

A)  Semínko jsem vysela do výsevní kostičky eazy plug a tu jsem pak vložila do sadbovací kostky.

B) Semínko jsem vysela do výsevní kostičky a tu vložila do květináčku s kokosovým substrátem.

C) Semínko jsem vysela přímo do kokosového substrátu důkladně napěchovaného do květináčku.

Absolutním vítězem je varianta A. Rostliny jsou nádherné. Stonek je u tak malých sazeniček parádně tlustý, listová plocha veliká a nádherně tmavě zelená. V paždích listů už se začínají objevovat mrňavé zálístky.  Tak jsem založila variantu D, kdy jsem do otvoru v sadbovací kostce nacpala kokosový substrát a do něj vysela semínko. Originální výsevní kostičky HGA už totiž nemám. Dospěla jsem k závěru, že na rotlinky působí přímo zázračně právě ta sadbovací kostka. Někdo to vymyslel dokonale.

Rostlinky vyseté přímo do kokosu se zeleninovým vývarem rostou rychle, jsou krásné, ale mají mnohem světlejší barvu a tenší stonky. Taky jim začínají lehounce žloutnout mezižilní plošky na nejstarších listech a to by mohla být známka nedostatku hořčíku. Nebo jsou jen lehce opálené od sluníčka. Vzdálila jsem je od okna a pro jistotu přidala do zálivky přípravek MAG Extra. Během sezóny bych použila výluh z merlíkovitých rostlin, které včil nejsou k dispozici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *