Obří sova

 

Caligo memnon je motýl, který obývá deštné pralesy v Jižní Americe. Říká se mu obrovská sova. Jeho zadní křídla totiž zdobí veliké oko, které připomíná to soví.

Housenky se živí listy canny a banánovníku. Ty moje toho sežraly spoustu. Měla jsem devět housenek, jedna to nedala a osm se zakuklilo. Ze tří kukel se motýl nedostal a ony tak zaschly. Z pěti zbylých se vylíhlo pět nádherných motýlů. Tento druh je ideání pro domácí chov. Nenavštěvuje totiž kvůli nektaru rostliny, ale chutná mu ovoce. Díky tomu motýli žijí dlouho a ti moji mi dělají společnoust už tři týdny.

Mám je očíslované. Číslo jedna je veliký labužník, dlouhé hodiny sedí na talířku s ovocem a sosáčkem si je důkladně vychutnává. Nejraději má moje sladké kaki a banán. Po jídle se několikrát proletí po pokoji a sedne si na síťku u okna. Tento jedinec má neustále krásná křídla, on se totiž neúčastní adrenalinové zábavy, kterou mají v oblibě jeho kamarádi. Ti totiž soutěží v tom, kdo nejčastěji zapadne do mezery mezi zdí a topením. Naučili se z ní vyprostit, ale vylezou obalení prachem a pavučinami. Taky mají samozřejmě omlácená křídla. Mezeru jsem se snažila zakrýt, ale oni si škvírku vždycky najdou. Pokud bych se snažila je tam nacpat úmyslně, tak se mi to nepodaří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *