20. prosinec 2023

Letos se mi hodně povedly papriky a to především ty, které byly pěstovány v nádobách mimo skleník na prosluněném dvoře. Neobtěžovali je vůbec žádní škůdci a to na rozdíl od skleníku, kde každoročně svádím boj s mšicema. I když tentokrát už to nebylo tak hrozné. Nezanedbala jsem prevenci. Následující sezónu tak budou rostliny ve skleníku jen na návštěvě a to brzy na jaře. Pak pošupajdí ven.

V roce 2024 dovedu pěstování paprik v mých podmínkách k naprosté dokonalosti 🙂 Už jsem začala.

Koupila jsem si v marketu Action kostku kokosového substrátu za zhruba 30 korun (tuším 29.90). Vyrobila jsem velmi kvalitní zeleninový vývar z bramborových a cibulových slupek, košťálu zelí, odřezků mrkve, celeru a pastiňáku. Vývar jsem doplnila do objemu 3l a zalila roztokem kokosovou kostku. Vzniklo 11l nádherně voňavého substrátu.

Do malých květináčků jsem ten zázrak fest napěchovala a vysela dvě semínka papriky. Stalo se tak 6. prosince.  Květináč jsem umístila do plastového sáčku a postavila na topení. Všechna semínka vyklíčila a malé rostlinky jsem okamžitě přesunula do podkroví, kde je nižší teplota a spousta světla. Vyrobila jsem praktický boxík z polystyrenu a instalovala grow zářivku. Zpočátku jsem svítila tak, aby měly rostliny v součtu 12 hodin světla. Pak jsem ještě večer dvě hodiny přidala. Během denního světla stojí květináčky na kusu polystyrenu co nejblíže střešnímu oknu. Většina paprsků se tak odráží zpět.

Nestačím zírat, co můj dokonalý substrát, dostatek světla a především tři dny intenzívního sluníčka s rostlinama za těch 14 dní od výsevu provedly. Začínají se objevovat první pravé lístky a já jsem nadšená. Je to fofr 🙂

2 thoughts on “20. prosinec 2023”

  1. Dobrý den, prosím vás a jakou prevenci proti msicím provádíte. Taky nás každý rok zlobí.
    A ještě se chci zeptat, kde nakupujete ten kokosový substrát nebo kostky. Děkuji a ať se vše daří.

  2. Kokosové kostky objednávám v e-shopu Hotchilli.
    Rostliny paprik velmi pečlivě prohlížím a okamžitě likviduji každou mšici, nesmí se rozmnožit. Používám postřik výluhem z cibulových slupek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *