9. říjen 2023

Co se týká chovu motýlů, tak jsem v této oblasti začátečník a naprostý laik. Většina dostupných informací je v jazyce anglickém. Mám nějaké základy, ale domluvím se jen o problematice pěstování rajčat. O tomto oboru si pokecám v několika jazycích a to především v ruštině. Takže se postupně vzdělávám a už vím, jak se anglicky řekne housenka 🙂

Dokážu se na tyto tvory dívat se zájmem hodně dlouho a mám tedy zábavu na zimní měsíce. Jen musím sehnat dostatek vhodného jídla. Housenky mají tři páry něčeho, co mi připomíná drápky a pak čtyři páry přísavek, ty mě fascinují nejvíce. Na konci pak má housenka přísavku hlavní a dokáže se na ní vztyčit jako kobra. V jednu chvíli mi zatrnulo a byla jsem přesvědčená, že mi moje krasavice uhynuly. Přestaly jíst, nehýbaly se a nějak podivně zasychaly. No a pak se ze své staré kůže elegantně vysvlékly a sežraly ji. Rázem se mi zdají mnohem hezčí a sežerou toho mnohonásobně více.  Mylím, že jim tuto schopnost docela závidím. Některé jsou kolektivní, oblíbí si jeden list a všechny se na něj těsně vedle sebe naskládají. Jiné společnost nesnášejí, jsou to individualisté a dokonce o nejšťavnatější kousky listů soupeří.

Na posledním obrázku je vidět, že krásně vypasená housenka začíná vypouštět hedvábné vlákno a má v plánu se zakuklit. Už mám takových hedvábných kokonů několik a těším se na motýly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *