26. říjen 2023

 

Koupit si kuklu a sledovat, jak se vylíhne nádherný motýl, je zážitek veliký. Sehnat si miniaturní vajíčka a vypiplat si tyto krasavce je úplně jiná liga.

Každá housenka potřebuje jinou hostitelskou rostlinu a sehnat ji, je někdy docela adrenalin. Konvalinka má ve své botanické zahradě téměř všechno, ale na moje zoufalé telefonáty odpovídala vždy záporně. Budiž jí ke cti, že s mými housenkami soucítí a potravu se jim snaží sehnat. Tak si mohou moji neskutečně žraví Lišajové smrtihlavové pochutnávat na durmanu.

Housenky nádherného tropického motýla Caligo memnon konzumují jen cannu a banánovník. Jsou to neskuteční obři a vypadají jako malí draci. Svojí vizáží a velikostí budí respekt a já jsem se jich ani nedotkla. Už se začínají kuklit a canna došla. Paní setnula všechny listy, vyhodila je do kontejneru a podzemní části zazimovala. Průšvih. Objela jsem na kole celou dědinu a obvolala všechny známé. Zachránila mě kamarádka Jana, která uloupla ze svých banánovníků dva obří listy a draci si tak pochutnávají.

Je úžasné pozorovat proces kuklení na vlastní oči. Housenka se zavěsí hlavou dolů na větvičku a postupně světlá a jakoby usychá. Vypadá jako mumie. Pak se jako mávnutím kouzelného proutku změní na kuklu. No a včil už se budu těšit na motýla.

Ještě bych potřebovala neopadavý ptačí zob Ligustrum ovalifolium. Potřebuji vykrmit přes zimu spoustu housenek.

4 thoughts on “26. říjen 2023”

  1. Motýlům jsem věnovala naši předimenzovanou koupelnu. Už v ní bydlí pár filipinských obrů, ale necítí k sobě sympatie, takže potomci nebudou. Mají ve váze větvičky rozličných dřevin, ale stejně nejraději posedávají na žluté osušce.

  2. Jani a co kdyby jsi si ptačí zob ustříhla z plotu co víme, kde je a nechala zakořenit (za mě to jde nejlíp v perlitu) aby jsi si vypěstovala keříky pro příště? Mohla by jsi ho zakopat třeba k potoku. A nebo tedy budeš muset jezdit ,,loupit“ pravidelně 😉

  3. Pokud je šance, že mi něco zakoření, tak jdu do toho. Taky jsem uvažovala, že nakoupím sazenice a vysadím někde k plotu. Vypadá to, že spotřeba bude veliká i v budoucnu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *