Hodnocení paprikové sezóny 2023

Tak jsem konečně po letech snažení spokojená s úrodou paprik. Spokojená je slovo skutečnost nedokonale vystihující, já jsem nadšená.

Přišla jsem na způsob, jak v mých podmínkách vypěstovat rostliny se spoustou nádherných plodů, které plodí v několika vlnách a ta poslední je zrovna v plném proudu. Právě nyní jsou plody v té nejvyšší kvalitě, krásně vybarvené, veliké, křupavé a chuťově excelentní. Nedávno jsem ukuchtila plněné papriky z odrůdy BLOT a bylo mi fakt líto něco tak skvostného rozříznout.

Pro velmi ranou sklizeň vysévám už koncem listopadu. Tentokrát jsem se zařekla, že žádné semínko nevložím do země do konce roku. Výjimku tvoří zkouška klíčivosti. Taky mám v plánu třeba měsíc prosinec strávit někde na jihu v příznivějších teplotách. Spousta známých už vlastní apartmány v Bulharsku, Španělsku nebo na Tenerife. Začnu konečně psát knihu.

Takže můj recept na dokonalé papriky vypadá následovně. Výsev počátkem ledna, předpěstování sazenic v nádobách ve skleníku a pak kyblíky přenést na slunečný dvůr. Výborně snášejí rostliny pěstování v air-pot květináčích a taky v těch textilních. Vždy je nezbytná podmiska, aby neutíkala tolik potřebná zálivková voda. Nejdůležitější je ale vydatná výživa. Já jsem si věškerá hnojiva vyrobila sama zpracováním organických zbytků z kuchyně, kvašenými kopřivami, různými probiotiky a roztokem z vaječných skořápek.  Důležité jsou mikroprvky. Výsledek si dovolím označit za famózní.

Neskutečný byl pohled na odrůdu Gypsy Baron obalenou plody. Fascinující je paprika Blot předvádějící úžasné barevné kreace. Plody jsou hodné malířovy předlohy. Příkladnou  životaschopnost předvedly ruské odrůdy Titan a Amber Cup, které mi na jaře totálně ožrali slimáci. Pozornost budila nádherná Violet Sparkle a velmi zajímavá Pippin’s Golden Honey. Krok s exotickými odrůdami se s úspěchem snažily držet Robertina, Patricie a Slovakia.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *