Do svélo letošního rajčatového portfolia jsem si vybrala mimo jiné dvě italské odrůdy.
Fragola della Garfagnana pochází z Toskánska. Jde o rajčátko velice pohledné, nádherně červené s tvarem žebrovaného měšce. Takové tvary mám ve veliké oblibě. Rostlina je velmi vysoká, bohatě olistěná a plodů je dostatečné množství. Pěstuji ji v plachťáku a jí se tam velmi líbí, plody nasadila už na prvním vijanu a pokračuje až ke stropu. Plody jsou bez jediného kazu. Dužina je masitá, šťavnatá a chuť slušná. Toto rajče je ideální pro veškeré formy zpracování.
Red Giant Pear Gran Sasso je odrůda typická pro apeninské pohoří Gran Sasso. Rostlina je velmi podobná své kolegyni a roste rovněž ve fóliovníku. Plody se vybarvují více do tmavě růžova, nejsou tak hodně masité, ale mají velmi silnou stěnu, což mi vyhovuje při sušení. Produkce je uspokojivá a chuť rajčátek taky.
Obě tato italská dvojčata považuji za velmi povedená a jejich pěstování mohu doporučit.