30. září 2023

 

Moje babička dokázala ukuchtit skvělé kedlubnové zelí, do kterého přidávala taky listy. Listy mého kedlubnu gigant vypadají nádherně svěží a jsou bez kazu. Žádný škůdce si na ně netroufnul. Jen slimáci je zprvu okusovali, ale teď už jsou pro ně zřejmě příliš majestátní. Tak se do přípravy toho gastronomického skvostu zřejmě pustím a snad se tomu babiččinu alespoň přiblížím.

Pamatuji si, že za mého mládí napadla v zimě spousta sněhu a já jsem z něj vyhrabávala růžičkovou kapustu a taky kadeřávek. Taky máme letos na zahradě spoustu této chladu odolné zeleniny a přibyla černá kapusta Nero di Toscana, která je považována za superzeleninu. Je bohatá na vápník a vitamín K a má protinádorové účinky a je tedy potenciálním spojencem onkologů. Jedna porce pokryje třetinu denní spotřeby vápníku. Chuť a struktura se zlepšují, když mrazy začnou uvolňovat cukry. Mně se ta kytka hodně líbí, vypadá velmi dekorativně. Pozitivní je, že si na ni netroufnou žádní škůdci.

Zásoby čerstvé zeleniny pro zimní období tedy máme.

2 thoughts on “30. září 2023”

    1. Mám Nero di Toscana také, už druhý rok. Mladé sazeničky mi také sežrali slimáci. Jen zopár nových přežilo. Také si na některých smlsli housenky bělásků. A pak se tam objeví sem tam bílé mušky na zadní straně. Ty rostliny, co mi přežili zimu, se začali vytahovat do květů od května. Zopár nejhezčích jsem nechala vykvést na semínka. Ostatní jsem odstřihávala. Doteď jim hezky rostou listy. Ty co vykvetli a dozráli do semínek, tak po ostříhání opět hezky obrazili listy. To samé s kadeřávkem Scarlet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *