27. září 2023

Tak jsem se včera opět utápěla ve své podzimní letargii. Jen uvařit oběd byla pro mě fyzicky téměř nezvládnutelná událost. Jenže pak jsem zjistila, že se mi nějak nečekaně brzy z vajíček vylíhly housenky nádherného motýla Rothschildia Inca a bylo po letargii.

Housenky, a je jich 25, okamžitě začaly velmi aktivně běhat po plastové krabičče a hledat něco k snědku. Živí se Ptačím zobem a u nás na zahradě ho nemáme. Takže jsem obešla kus břehu řeky a na žádný zob jsem nenarazila. Ideální by byl ten s tuhými oválnými listy, který v zimě opadává jen částečně a já bych tak měla těm hladovým tvorům co servírovat.

Tak jsem sedla na kolo a vyrazila do terénu. Naštěstí jsem objevila u jednoho domu kus pečlivě ostříhaného plotu právě z Ptačího zobu vejčitolistého a u hřbitova pak nádherné keře toho obyčejného. Housenky chvilku mapovaly terén a pak se do jídla s vervou pustily. Mám z nich velikou radost.

Housenky Martináče hedvábného rostou před očima a už jsou to i šest cm dlouhá tlustá stvoření. Za jeden den sežerou větev bobkovišně. Ze síťovaného prádelního koše je slyšet docela hlasité chroustání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *