Abnormality

Rostliny rajčat v této zvláštní sezóně reagují na stres tvorbou abnormalit a to v mnohem větší míře, něž kdykoli předtím.

Jedním z případů je ukončení hlavního výhonu obřím květenstvím. Loni se takto zachovala pouze Alice’s Dream a já jsem se na ni za to zlobila. První květenství bylo obrovské a napočítala jsem 15 plodů. Všechny dozrály do předpisové velikosti, nádherně se vybarvily a byly doslova výstavní. Rostlina vypustila tři doplňující výhony, já jsem je všechny ponechala, pečlivě každý zvlášť  uvázala a úroda byla vysoce nadstandardní. Rostlině jsem odpustila. Letos se takto chová více jedinců a už mě to ponechává v klidu. Jednou z takových odrůd je Blue Fire.

Téměř všechny masité odrůdy začínají květenství tvorbou složeného květu. Takový květ nenechám ani rozvinout a ihned jej odstraňuji. Zbytečně by rostlinu vysiloval. Většinou jde pouze o srůst několika pestíků a já květ vždy podrobím pečlivé pitvě. Pokud jde jen o srostlé pestíky, pak plody bývají veliké, ale nejsou nijak deformované. Někomu tato vada nevadí, do kečupu dobrý, ale já potřebuji pouze fotogenické plody.

Mnohem horší je Catfacing, což je fyziologická porucha a způsobuje znetvoření plodu. Plody jsou nehezky znetvořené a tvoří se na nich hluboké jizvy. Už květy jsou podezřelé a je potřeba je odstranit. S tímto typem květů jsem se letos naštěstí ještě nepotkala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *