24. červen 2023

 

Cukety jsou pro pěstování jednoduchá plodina a většina lidí po sklizni neví, co s nima. Přidávají je třeba do krmení domácímu zvířectvu. My jsme velicí cukletofilové a tak se u nás vše využije.

Ne vždy jsem dokázala vypěstovat keříky tak, aby poskytly velikou úrodu. Výsev jsem prováděla doma na parapetu a rotlinky trápila v jogurtových kelímcích. Kořeny se zamotaly do sebe tak, že po vysazení na záhon jim trvalo nekonečně dlouho, než se vzpamatovaly. Od doby, co vysévám semínka do země ve skleníku, je vše jinak. Rostliny jsou až moc bujné. Byla jsem přesvědčená o tom, že bílá odrůda Bianca di Trieste je keříčková a že se nikam nepne. Tak jsem jich pět nacpala do paletového boxu. Ničím jsem je nehnojila a ani nezalévám a přesto rostou jako divé.  Základen úspěchu je vysoká vrstva mulče z posečené trávy. Denně přibude několik cm do délky. Musím tedy zvolit vertikální pěstování. Už jsem tento způsob v minulosti vyzkoušela a jde to v pohodě.

Samosprašná odrůda ve skleníku tvoří spoustu kulatých plodů, ale na listech jsem objevila první příznaky padlí. Je to jen pár puntíků, ale budu to muset nějak řešit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *