První letošní postřik

Přestaly se mi líbit listy rajčat na dvorním záhonku. Jsou podivně pokroucené, visí během dne nešťastně dolů a rostliny vůbec nevypadají spokojeně. To se mi ještě nikdy na tomto místě nestalo. Péči mají předpisovou. Tytéž odrůdy v plachťáku mají listy výstavní a září spokojeností.

Takže vše připisuji stresu. Nejprve rostliny zažívaly velmi chladná rána, pak obrovské přívaly vody a nyní až nezdravě intenzívní a vše spalující slunce. Ještě nikdy jsem neměla na rostlinách tolik popálených listů a to jsou od mládí na slunce zvyklá.

Situaci jsem vyhodnotila a použila jsem monovápník a jako pamlsek mořské řasy Algahumin, což se nádherně doplňuje. Vápník posílí buněčné stěny v listech a řasy dodají výživu. Tento vápník od firmy Canna je v chelátové formě a tedy pro rajčata okamžitě využitelný. Nešla jsem do zálivky ke kořenům, chci výsledky ihned.

Většina odrůd na dvoře bude mít icicle plody a ty bývají náchylné na nekrózu květního konce, postřik lehce vstřebatelným vápníkem slouží jako dokonalá prevence. Akci jsem provedla brzy ráno, kdy jsou listové plošky otevřené a krásně vše nasají.

12 thoughts on “První letošní postřik”

  1. Zaujala mě Vaše zmínka o vápníku v chelátové formě v hnojivu Canna. U žádného prodejce jsem ale nenalezla údaje o složení, ani žádnou zmínku o chelátech. Překvapilo mě, že jsem našla tři verze popisu obsahu vápníku na lahvi ( 12% CaO, 12% Ca, 15% Ca). Jak jste zjistila, že je v hnojivu vápník v této formě?

  2. Omlouvám se všem svým případným čtenářům za dezinformaci, že prvek vápník je v produktu firmy Canna v chelátovém stavu. Jak zjistila paní Helena, není tomu tak. Informace o chelátech na lahvi byla obecná.
    Nicméně láhev si ponechám a vápník budu používat i nadále. Rostliny zaregovaly pozitivně a uvidíme, jak se poperou s černáním květního konce. Do chelátové formy si tento prvek dokážu jako správný chemik převést sama.

        1. Dobrý den Jani, myslím, že Helena se chtěla doptat, jak se vápník převádí do chelátové formy, že ona jako nechemik to neumí. Reagovala tak na Váš dovětek, že Vy jako chemik to dokážete. I mě jako nechemika by to zajímalo, ale netuším, jestli jako nechemik bych byla schopná to zrealizovat. Díky za Vaše stránky a rady, jsou perfektní. Ať se daří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *