4. květen 2023

 

Ty dlaždice jsem si před vyvýšený záhonek dala kvůli tomu, abych si tam při neustálém okukování svých krásných rajčat neudusala trávu. No nyní na nich stojí sazenice a tráva kolem už lehla.

Do paletováho boxu s číslem 6 jsem umístila papriky. Už se ve skleníku začaly nudit, špacírovali po nich mravenci a mapovali terén pro chov mšic. Třikrát jsem letos preventivně použila proti mšicím postřik výluhem z kopřiv. Zhruba půl kila nařezaných kopřiv jsem nechala luhovat 24 hodin ve vodě o objemu 5l a roztok použila jako postřik. Těch 24 hodin stačí, jinak nám kopřivy už začnou kvasit a ty už lze použít jen jako hnojivo. Mšice na paprikách nemám. Ani jednu.

Papriky rostou v kyblících bez dna, takže stačí odstranit podmisky a ony si pustí kořínky do hloubky. Podmisky odstraním až po zmrzlých, aby byly rostliny ještě chvilku mobilní.

Paprikám vůbec neuškodilo velmi brzké přesunutí do skleníku. Nízké noční teploty zvládaly v pohodě. Kyblíky nestály na studené zemi, ale co nejvýše u stropu, jak to jen bylo možné. Odměna ve formě krásných plodů mě těší.

5 thoughts on “4. květen 2023”

  1. Ahoj, ahoj, přeji hezké ráno.

    Používáš výluh z kopřiv i na citrusy? Díky teplu, které v citrusáriu panovalo, se mi mšice nasáčkovaly na všechny citrusy. Použil bych Mospilan, ale vzhledem k tomu, že jsou mšice i na zrajících jahodách, nemohu dát nyní chemii. Zrají i citrony, takže jsem prozatím použil cosi eko-bio, ale už jsou tam mšise zase. Objevil jsem i recept z rebarbory, ale doposud jsem používal kopřivový výluh pouze jako hnojivo.

    1. Tu rebarboru jsem loni použila na růže a pomohla. Kopřivy jsem nezkoušela ale včera jsem ty potvory objevila na kosatcích tak zkusím tu kopřivu a uvidíme ale na kosatcích jsem mšice nikdy neviděla jedná se o kosatec sibiřský.

  2. Ahoj, výluh z kopřiv na citrusy nepoužívám, já na nich totiž žádné mšice ani jiné škůdce nemám. Na paprikách to zabralo. Nejúčinnější se mi jeví výluh z dřevěného popela s dehtovým mýdlem jako smáčedlem. Tato kombinace je pro mšice vražedná, i když netuším proč. Používala jsem třeba na růže, rybíz a maliny.

    1. Včera večer jsem namočil kilo kopřiv a tak to vyzkouším na nějakém výhonku. Invaze mšic ve skleníku byla tak velká, že mladé výhonky jimi byly doslova obaleny, stejně tak jahody. Samozřejmě že i mravenci, následně za nimi mravkolev. Vloni tam byly 2-3 pasti, letos je tam jeho pastí desetkrát více, i to o něčem svědčí.
      Na webu jsem nalezl i recept z listů rerabory, která je nyní ve finále růstu a sklizně.

  3. Já jsem po loňské invazi mšic na paprikách zahájila prevenci. Výluhem z kopřiv a březovým dehtovým mýdlem jsem stříkala ještě dříve, než se objevili mravenci. Nyní je jich všude plno, třeba ve všech květináčích s kanadskýma borůvkama.

    Ten dřevěný popel je tutovka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *