Celý den mám neuhasitelnou žízeň a doma jen čistou pramenitou vodu z lesní studánky. Nijak mi to nevadí, moje limeta má totiž ještě spoustu plodů a já si je nakrájím do vody. Limetky už začínají žloutnout a měly by se sklidit. Ve své domovině zůstávají zelené, protože tam nejsou výrazné rozdíly mezi denními a nočními teplotami. No to na našem dvoře jsou momentálně rozdíly veliké a plody nabírají žlutou barvu. Rostlina je to nádherná a je potřeba ji odlehčit, aby se mohla věnovat kvetení.
Jaké odrůdy limet pěstujete?
Mám jen jednu a na štítku byl název Limeta Verde. Je neuvěřitelně úrodná.
Díky. Moje otázka vlastně směřovala k tomu jestli je to citrus limetta (sladký), nebo limeta, jak je známe z obchodů (kyselý lajm). Protože jsem úplný laik, tak se orientuju podle databáze zahradnictví Adavo a limetu verde tam bohužel neuvádí.
Rostlinu jsem koupila v Hodoníně v Citrus-shop.cz. Stromek je dovezený odněkud z jihu, zřejmě ze Španělska ? Jde o Limette zelená a tedy sladká, mohu potvrdit. Měla jsem i kyselý lajm, ale byl pravokořenný a já ho nechala zmrznout.
Mohla byste popsat nějak dužinu/využití? Dá se jíst (s požitkem) jen tak, nebo je mdlá? Je šťáva aromatická? Já nakonec vybrala ze dvou skupin kyselých lajmů. Úrodu jsem ještě neměla. Při výběru mi informace o využití chybí, proto se doptávám i na Limone Rosso. ( V nabídce je teď s podobným popisem Ricco Roso )
Vložila jsem obrázek. Dužina je nádherně šťavnatá, šťáva aromatická a jíst se dá v pohodě. Je to pochoutka a já si limetu nakrájím na kolečka a jím jen tak samotné. Dokonalý a velmi příjemný zdroj vitamínu C. Stromek bývá tak krásně tmavě zelený, že si ho všimne každý, kdo k nám zavítá.
Dva plody Limonne Rosso vypadají nádherně a já je pořád chodím okukovat. Moc se na ně těším.
Díky!
Budu se těšit na hodnocení a fotodokumentaci Limone Rosso.