3. duben 2023

Moje nádherná sazenička papriky Pippin’s Golden Honey vysazená ve skleníku začala k mému velikému zděšení vadnout a to byla tak životaschopná. Okamžitě jsem ji vyloupla ze země a dobrala se příčiny. Vysazovala jsem ji s bohatým kořenovým balem a nyní neměla kořínky skoro žádně. Ovšem z jamky se vykulila vyžraná larva zlatohlávka a bylo jasno. Já si tyto larvy hýčkám a pokud na nějakou narazím, tak ji opatrně přenesu do kompostu.

Nedávno jsem vysypala substrát z jednoho bílého nopáku do koleček a vyzbírala jsem z něj dva plné kelímky těchto larev. Zemina byla nádherně propracovaná a nebyl v ní ani kousek kořínku. A to v nádobě rostl Rebel Starfighter Prime a rostlina to byla velmi mohutná. Taky jsem do ní zahrabala slušné množství organického odpadu z kuchyně. Nezbylo nic.

Většinou přidávám při výsadbě rostlin do skleníku do jamky něco na zub, zetlelé listí nebo trávu, slupky z cibule, kousky banánové slupky a podobně. Právě pro případ, že bych nějakou larvu přehlídla a ona se měla čím živit a nemusela okusovat kořeny mým rostlinám. No tentokrát jsem to neudělala. Snad se mi podaří papriku zachránit.

2 thoughts on “3. duben 2023”

  1. Já bych řekla, že to byly larvy spíše chrousta. Vždycky se mluví o tom, že larvy zlatohlávka kořenům neškodí, že živé kořeny požírá chroust. Ale já je od sebe také nepoznám, v kompostu larvy nechávám. Prý chroust má větší nožičky než zlatohlávek… ale jak to poznat nevím. Jednou jsem měla ve fóliovníku chrousty, požrané bylo všecko. Postupně jsem likvidovala jak chrousty, tak larvy a byl klid. to bylo jenom jednou. Jinak larvy jsou v kompostu vždycky a nikdy nic ožrané není. Takže asi to bývá ten zlatohlávek.

  2. Zlatohlávek je to určitě, každoročně jich ze skleníku vypouštím spoustu nově vykuklených. Ale chyba to byla moje, larva neměla na výběr, nic k jídlu jsem jí nedala 🙂
    Kdysi mi tak uvadnul nádherný jahodník v květináči. Nádoba byla plná larev a byli to zlatohlávci. později vyletěli všichni a byli fakt krásní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *