25. duben 2023

Už bych mohla vyhodnotit pěstování rostlin v pyramidě. Do sadbové kostky jsem vysadila mrňavou rostlinku rajčate, která moc nerostla. Kostku jsem postavila na pyramidu. Odrůdu neznám, vím jen, že jde o trpaslíka. Rostlina začala růst velmi bouřlivě a díky nedostatku světla se hodně vytáhla. Tak jsem jí uřízla vrchol a středovou část. Mateční rostlina vyhodila zálistek za každým listem a všechny čtyři jsem jí ponechala. Středová část měla jen dva listy a tak má výhony dva. Rostla by bujněji, pokud bych ji dříve přesadila a více zalévala. I tak jde do květu. Vrcholová část zakořenila velmi ochotně a už ukazuje dva kvetoucí vijany. Pyramidu s matkou jsem musela přemístit do hranatého květináče, nebyla stabilní a já jsem k ní neměla jak zapíchnout tyčku.

Pyramida je skutečně vhodná pro celý pěstební cyklus. Jen je potřeba nějak vyladit stabilitu rostlin, pokud nemám originální stojany. Umístila-li bych pyramidy kupříkladu na vyvýšený záhon, tak tam by se tyčky zapíchnout daly.

Pyramidu považuji na ideální pro pěstování rostlin určených pro množení řízkováním nebo pomocí zálístků. Rostliny v ní rostou doslova bláznivě. Příště vyzkouším, kolik je možné z takto pěstovaného rajčete získat geneticky totožných potomků.

1 thought on “25. duben 2023”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *