14. duben 2023

Moje cherry rajčata z výsevu 24. ledna už prokořenila 5l květináče a řekla si o přesazení. Pět rostlin jsem měla v plánu vysadit do bílých nopáků. Každoročně tento počet rostlin sídlí v blízkosti Asiminy a já jim vyrobím konstrukci. Problém je ale se substrátem, žádný totiž nemám.

Tak jsem si rozdělila válce na pomyslné čtvrtiny a začala vrstvit. Spodní čtvrtinu zaplnily drny, kterých máme hromadu z loňska. Druhou část tvoří kal vybraný z jezírka, což je hlavně jehličí a listí. Tato vrstva tvoří výživnou část. Třetí čtvrtinu zaplní kořenový bal sazenice doplněný o loni použitou zeminu vysypanou z nopů. Horní část je prázdná a bude postupně dosypávána v souladu s růstem rostliny. Přesadila jsem zatím tři rajčata a to odrůdy Thumbelina, Vaše Blahorodí a Camelot. Výsledek mého počínání vypadá hezky, ale materiál mizí velmi rychle.

Ve foliovníku jsem si vyhrála s nápní výsadbových dolíků. Vložila jsem do nich vermikulit, dřevěný popel, opět kal z jezírka a nějaký organický odpad z kuchyně. Zalila jsem roztokem s vypěstovanou trichodermou. Dobrou chuť, to je žrádlo 🙂 Obávám se, že mým rajčatům nebude stačit ani velkorysá výška plachťáku.

3 thoughts on “14. duben 2023”

  1. Zajímalo by mě, co znamená prokořenění. Jestli to, že je pár kořenů prorostlých až na dno a do stran ke květináči, nebo to, že vytáhnete celý bal vcelku a nic z něj neodpadne? Nemáte náhodou pro názornost nějaké rostliny v průhledných květináčích?

  2. Pro ilustraci jsem přidala fotku, kdy už je podle mě substrát prokořeněný příliš. Většinou přesazuji dříve a této rostlině se za opoždění omlouvám. Kořeny už začaly putovat po ovodu květináče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *