27. březen 2023

Ráno mi teploměr ve skleníku ukazuje krásných 8°C a to je v pořádku. Dnešní noc má být mrazivá, tak snad si tím nějak poradíme. Nic stěhovat nebudu. Papriky už mám v zemi a nějaká rajčata taky.

Včera jsem už od páté hodiny ranní nasadila takové tempo, že mi kolem poledne začala blikat kontrolka a organismus mi jasně naznačil, že pokud nezvolním a na chvíli si neodpočinu, vypne zdroj. Tak jsem popadla truhlík, nasypala do něj zeminu a v klidu přepikýrovala poslední várku vyklíčených rajčat. Tentokrát se jednalo o odrůdy na sušení. Semínka už nechci nějakou dobu vidět, nejdříve ta kvasící ve skleničkách po sklizni plodů.

Velmi pečlivě jsem si nachystala venkovní záhonek pro rajčata. Loni rostly mezi dvěma řadami vinohradnických sloupků kapusta a zelí. Vytahala jsem hromadu pýru s jeho nekonečně dlouhými kořeny a ten bude zřejmě zlobit po celou sezónu. Jednou se ho snad zbavím.

Pomocí černých kyblíků jsem si ujasnila, kolik rostlinek se mi na tuto plochu vejde. Vyšlo mi osmnáct, ale já bych chtěla dvacet. Malinko zmenším mezery. Rajčata porostou na okrajích a já musím vymyslet nějaký solidní nejlépe kolektivní úvaz. Prostřední část záhonu mi připadá zatím nevyužitá a tak bych tam mohla něco šoupnout. Zjistím, s čím by se rajčata nejraději kamarádila a co má krátkou vegetační dobu. Napadá mě špenát.

6 thoughts on “27. březen 2023”

  1. Paní Podloucká, též dávám rajčata do jedné řady k baráku a to mě zajímá. Jaká je délka toho vašeho nachystaného záhonu? na kolik metrů plánujete dát 20 rajčat. já jsem loni dala na 8 metrů 20 kusů, jindy jsem jich dávala 15.

  2. K rajčatům patří bazalka. Jdu si udělat salát – tak natrhám rajčata a k nim hned i bazalku. Za mě ideální kombinace. Četl jsem i o pozitivním chuťovém ovlivnění, ale nikdy jsem to nezkoumal.

  3. Bazalka by měla ovlivnit výnos rajčat až o 25%. Nahoru samozřejmě 🙂 Už jsem měla to společné pěstování v plánu několikrát, ale bazalka se toho vždy nedožila. Musím ji nenechat uschnout nebo zmrznout.

  4. Já dávám bazalku každý rok ke každému rajčeti. Vyseju celý sáček do sadbovaču z Lidlu, který má poklop. Je tam 24 přihrádek. Přiklopím, nechám v teple vyklíčit. Potom z jednoho sadbovače odeberu část a sadím přímo k rajčatům na stanoviště. Bazalky máme celý rok i na rozdávání 🙂 Společně to pěkně roste.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *