Včerejšek byl pro mě dnem stěhovacím. Nebudu ve skleníku pěstovat rajčata a tak už pomaličku musí uvolnit prostor plodinám, které ve skleníku vegetovat budou. Momentálně jsou to papriky. Tak jsem jako první vynesla ven ta největší rajčata a to jsou dwarfy. Užily si krásného slunečného dne a pak jsem je přesunula do plachťáku. Nemám obavu, že by jim snad byla venku v noci zima, ale bojím se větru. Ten u nás bývá častý a likvidační.
Květináče byly hodně lehké a substát tedy velmi suchý. Tak jsem rostliny zalila krásně vyhřátou vodou z petek. Pak jsem namíchala výživný roztok. Mám zrovna krásně vonící fermentovaný čaj z banánových slupek a zelí. Příjemné prostředí a lahůdka v zálivce jistě vylepší mým rostlinám náladu.
Malé rostlinky už pikýruji zásadně do truhlíku a od té doby nemám ani jednu padlou. Umístění ve výšce jim prospívá. Mají tam nahoře slušnou teplotu a nádherně rozptýlené světlo.
Levou stranu foliovníku mají rezervovanou žebrované odrůdy a tak jsem tam už vysadila tři rostliny. Jsou ještě mrňavé, na ploše se trochu ztrácejí, ale já veřím, že si na podmínky brzy zvyknou a porostou jako divé. Úplně první vysazenou rostlinkou v plachťáku je letos Zapotec Brown. Loni to byl ruský Čokoládový zajíc a vyrostla obří rostlina se spoustou plodů.
Prosím jak děláte zálivku z banán.slupek a zelí? To povaříte a pak následně v nějakém poměru ředíte? Moc děkuji
Nevařím. Do 3l sklenice jsem nacpala na kousky nastříhané dvě nebo tři banánové slupky a zbytky z hlávky zelí, tedy košťál a okrajové listy. Vše nakrájeno na kousky. Přidala jsem kousek suché žitné bagety a sklenici uzavřela kouskem strečové folie. Vše jsem nechala důkladně vykvasit a následně přecedila. Hmotu jsem zahrabala na záhonek a tekutinou v poměru 1:10 pak zalila rostlinstvo.