Cíleně jsem nechala zplesnivět několik kousků chleba. Staré pečivo si vozím od dcery. Chleba byl hodně suchý a do plesnivění se mu ale vůbec nechtělo. Takže jsem ho namočila na okamžik do naší vody a vložila do sáčku. Tím pádem jsem zjistila, že se na chlebu namnožily i bakterie, které bohužel obsahuje naše studniční voda. Takže jsme museli vodu dezinfikovat. Natěstí tuto vodu nepijeme a varem se bakterie zničí. Pokud by se mi chtělo, mohla bych na živné půdě v petriho miskách bakterie identifikovat, ale není to potřeba.
Kousky pečiva porostlé „penicilinem“ jsem umístila do sklenice s dešťovou vodou a nechala zhruba pět dní v teple namnožit. Roztokem obsahujícím rostlinám prospěšné houby hodlám svoji přísadu dnes zalít. Momentálně si míchám zeminu ze zakoupených substrátů a ty jsou na potřebnou mikrofloru velmi chudé. Jen kokosové kostky kupuji s obsahem trichodermy.