19. únor 2023

Den se prodlužuje a já už jsem schovala všechny zářivky. Loni jsem přestala přisvětlovat 15. února a letos to mám úplně stejně.

Rostlinstvo roste parádně, téměř všechny dwarf novinky už kvetou, vysetá semínka bleskově klíčí, velikou radost mi dělají papriky a nádherné je tamarillo. Neustále něco přesazuji do větších květináčů a spotřeba substrátu je enormní.  Letos jsem si oblíbila kokos. Nejprve jsem si koupila kokosové kostky s obsahem trichodermy, ale už jsem je vypotřebovala. Nově se mi podařilo sehnat kokosové bloky za velmi rozumnou cenu. Balík se šesti kousky mě vyšel na 80 korun. Po namočení do dešťové vody kostky nádherně nabudou na objemu. V Makru jsem koupila obrovský pytel zeminy a vermikulitu mám dostatek.

Snažím se rostlinám poskytnou vyváženou výživu a zatím se mi to daří. Založila jsem nový zákvas. Od dcery jsem si dovezla suché pečivo, nám žádné nezbývá. Přidala jsem banánovou slupku, nastrouhanou bramboru, košťál z kapusty, odřezky z mrkve a z celeru a na zahradě jsem vyšťourala několik listů pampelišky. Nechť  to má jarní nádech. Kvašení jsem nastartovala přidáním trochy nálevu z kysaného zelí. V lednici mám uložen výluh z ořechových skořápek a taky z cibulových slupek. Ještě bych potřebovala sehnat slupky z rýže a pšeničné otruby. Už na tom pracuji.

4 thoughts on “19. únor 2023”

  1. kde se dají sehnat kokosové kostky s obsahem trichodermy? myslela jsem, že kokos je úplně bez ničeho jiného. Prosím, kolik váží balík kokosu se šesti kousky, kolik litrů je z toho substrátu? za cenu 80 Kč
    namáčíte ten kokos přímo už kvasem ne vodou?
    dík
    Jana

    1. děkuji za odkaz, přípravek symbivit je asi jiná houba, máte zkušenosti – radu co raději použít?
      pokud by měl substrát už trichodermu, tak symbivit už nedávat, že? vůbec tomu nerozumím, jestli i ty houby navzájem prospívají, nebo se ničí.

  2. V Symbivitu je těch hub více, jen člověk nikdy neví, zda jsou živé. Pokud je už houba v kokosu, tak to stačí, ony se namnoží. Jen je potřeba ji krmit. Potřebuje celulózu, takže je dobré dodat do substrátu nějakou organiku, slupku z banánu, z cibule a podobně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *