17. únor 2023

4. února jsem zalovila ve svém semínkovém archivu, vybrala 15 odrůd velikých masitých srdcí a vysela. Z patnácti odrůd vyklíčilo třináct a to je vzhledem k letitosti některých semínek veliký úspěch. Opět ovšem zklamala Buděnovka, vyzkoušela jsem už úplně všechno, ale semínka bohužel neklíčí a to ani jedno jediné ze zakoupeného balíčku.

Překvapilo mě, jak si rostlinky žijí na vysoké noze 🙂 Zatím jsem letos vysévala pouze dwarfy a ty se drží hodně při zemi, no trpaslíci. K výsevu indeterminantních srdcí jsem se rozhodla po zralé úvaze. Stejně budu muset vzhledem k chladnému počasí ve skleníku občas v noci přitopit a tak ho můžu zaplnit. Nechť se energie využije.

Teplotu ve skleníku pečlivě sleduji, rostlinky jsem obložila petkami s teplou vodou a teplota se v noci udržela na +2°C. Není to mnoho, ale pokud ve dne sluníčko skleník dostatečně vyhřeje, pak to rostlinkám nevadí. Mnohem hůře snášejí dlouhodobě nízké teploty kolem 10°C. Zemina v květináčích prochladne a kořenům je zima. Z tohoto důvodu jsou nádoby s rostlinami černé a postavené na stole co nejdále od studené země. Substrát se během dne stihne vyhřát.

3 thoughts on “17. únor 2023”

  1. Dobrý den,
    na YouTube nějaký ruský agronom psal, že před výsevem je třeba namočit semínka na 5 až 10 minut do vodky, ne více. Pak údajně vyklíčí bez problému, ale zatím jsem to nezkoušela😁.

  2. No možná semínka ruských odrůd by na namáčení ve vodce reagovala dobře 🙂 Já semínka do ničeho nenamáčím. Zkoušela jsem to jednou a bylo to o nervy. Mokrá semínka se nechtěla pustit pinzety a při snaze je zasadit do zeminy se na ně nabalila spousta substátu a zmizela mi z dohledu. Na jejich usušení už jsem neměla trpělivost.
    Vyzkoušela bych slivovici, vodku nemám 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *