5. leden 2023

Tak jsem si koupila solární světýlko. Vypadá totiž moc zajímavě a tak ho samozřejmě musím mít. Včera krásně svítilo sluníčko a tak jsem krabici ihned rozbalila a světlo umístila na jižní okenní parapet, samozřejmě ten venkovní. No a večer jsem radostně pobíhala po baráku s nádherně svítícím čtyřlístkem. Pro případ zamračeného počasí je přibalena nabíječka. Tak a včil už mi nikdo nebude vyčítat, že na svícení rostlinkám spotřebovávám spoustu energie (1,62 koruny denně) 🙂

Ve srovnání s mými grow zářivkami je to spíše taková bludička, ale do mého malého skleníčku, který je vyložen speciální stříbrnou fólií, je úplně vyhovující. Čerstvě vyklíčených malinkých rostlinek se mi dovnitř vejde spousta. Nejprve je budu muset něčím podložit, aby byly blíže zdroji světla a s postupným růstem budu podložky ubírat. No já se  tak mám 🙂 🙂 Malinko mě mrzí, že jsem si nekoupila zrovna dva kusy ( byla sleva), protože ty skleníčky mám dva.

7 thoughts on “5. leden 2023”

  1. Ne, speciální vlnové délky nemá, ale já jsem porovnávala běžnou zářivku s grow světlem a žádný rozdíl jsem nepozorovala. Rostlinky byly spokojené s oběma. Ale já taky nejsem žádný maxi profi pěstitel.

  2. Já jsem grow světla opustil, protože jsem nenašel velký rozdíl oproti bílým světlům. Ale už to u nás nevypadá jako v bordelu s odpuštěním, míval jsem obývák krásně dekadentně červený.

  3. Já jsem si loni koupila takové větší panely s asi 225 diodami, směskou různých vlnových délek. Výsledkem bylo docela příjemné světlo na rozdíl od předchozích modročervených. Bílým světlem jsem nikdy nepřisvětlovala, takže srovnání nemám. Připadalo mi, že na papriky mělo přisvětlování větší vliv než na rajčata. Letos si sedím na rukou, abych nezačala. Počasí k tomu svádí.

  4. Tak já jsem naopak vypozorovala, že papriky by se bez přisvětlení obešly mnohem snáze než rajčata. Papriky se mi nikdy nevytahovaly, rajčata k tomu tendenci mají. Ale u nás bývá chladno. takže rostlinky toho světla tak moc nepotřebují. Včera jsem na dotek ledové kelímky s paprikami vyskládala na topení -celkem vlažné, aby si alespoň trochu vyhřály kořeny.

    Já si na rukou nesedím, potřebuji o něco pečovat už v zimě. Něco by mi chybělo.

  5. Já si taky na rukou nesedím. Oprášil jsem homemade inkubátor a vysel do něj begónie. Co se týče osvětlení, tak jsem toho vyzkoušel opravdu hodně a nejlépe mi vychází obyčejné studené bílé LED, ať už pásky, reflektory, žárovky či výkonové LEDchipy. Oproti fullspectrum LED máji obrovskou výhodou v tom, že to v oknech nevypadá jako v bordelu.

  6. Já jsem výsev kytek fakt plánovala. Loni mě uchvátily plnokvěté surfinie. Ale nakonec jsem to vzdala a sazenice si budu muset koupit. Takže se hlásím o případné přebytky begónií a po cestě do Prahy si pro ně z dálnice sjedu 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *