Papriky nerostou

Když dvě dělají totéž, nemusí být výsledek stejný. Včera mi volala Pavla s otázkou, jak mi prospívají papriky. No nikam se nehrnou, byla moje odpověď. No a pak jsem obdržela fotky zubožených rostlinek, které vůbec nerostou. Po důkladném vyzpovídání pěstitelky, jsem dospěla k tomuto závěru. Nepracují kořeny a tím pádem neposkytují nadzemní části žádné živiny. Tady je totální disbalanc mezi množstvím světla, tepla a vláhy. Květináče jsou zbytečně předimenzované, substrát příliš jemný bez hrubších složek a hlavně průvan. Rostlinkám je zima.

Moje papriky sídlí na parapetu jižních oken a  v těchto dnech je krásně vyhřívá sluníčko. Pokud jsem zjistila, že by kořenům mohlo být chladno, tak jsem kelímky postavila na topení a nechala substrát hezky prohřát. Taky mám špatnou náladu, pokud je mi zima od nohou, proto nosím dvoje vlněné ponožky.

Pomohl by skleníček s vytápěnou podlahou, ten mám k dispozici taky. Zářivku mám postavenou na víku a funguje to skvěle.

5 thoughts on “Papriky nerostou”

  1. O pěstování to nebude, momentálně nic nepěstuju, ty okurky jsem měla v úmyslu jenže: mám už podruhé od zimy covid. Nemusela jsem si dělat test(ani by mi k ničemu nebyl) necítím, nevím, co jím 🙁 Zbytek příznaků klasika: sopel jak šrák, bolení v krku, pak se přidal kašel a nakonec zánět spojivek. Od Štědrého dne jsem kaput. Dneska už konečně něco vidím.
    Vím proč to mám: když mi umřel první pes, měla jsem dvakrát po sobě hnisavou angínu…jsem do té doby nevěděla, co to angína je, ani kde mám v krku hledat mandle. Když vidím, jak mě teď dokáže dostat každá pitomá viroza mě, která 15let neměla ani rýmu děsím se toho, co se děje ve mě, která z rakovin se uhnízdí 🙁 Takže to ber Jani jako omluvenku, že jsem se dlouho neozvala, tohle + blbá nálada 🙁 Všem tady, kdo chodíte i jen nakukujete, přeju rovnou vše nejlepší, šťastnější ten nový rok.

  2. Ahoj, někdy se to takto blbě sesype. Ty se od toho dna odrazíš a bude vše v pohodě. Zahrada Tě uzdraví a dodá sílu. Je potřeba nepropadat trudnomyslnosti a to Ty nemáš v povaze.

  3. Milá Jani,
    já přeji Tobě i všem čtenářům Tvých stránek také všechno dobré do nového roku, ať se daří a rostlinstvo prospívá! Tobě moc děkuji za inspiraci, rady a samozřejmě i semínka rajčat, na která se už tak těším a nemůžu se dočkat jara. Zařekla jsem se, že se nebudu letos pokoušet pěstovat „zimní“ rajčata, ale tak dlouho jsi psala o svých výsevech, že už mi trůní na parapetu 2 minisazeničky dwarf rajčátek:-).
    Přeji Ti pěkný závěr roku a budu se těšit na další Tvé články, fotky, poznatky a rady:-).
    Ivana

  4. Drž se Konvalinko, věřím, že je to složité…
    Také nám letos umřel pejsek, po 16 létech… Ale musíš být pozitivní, žádné černé myšlenky… těžké to je..
    Vydrž, na jaře bude lépe…:)

  5. Konvalinko, vše je o psychice, snaž se nepoddávat špatným myšlenkám a věř v lepší obrat…
    Hodně sil a optimismu do roku 2023 i když to asi bude složité…
    Všem čtenářům přeji příjemný další rok 2023 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *