29. prosinec 2022

Pokud svítí sluníčko a to se v posledních dnech daří, trávím spoustu času ve skleníku. Něco málo dokonce udělám, neustále něčím vylepšuji půdu, vysela jsem ředkvičky a při každé návštěvě se snažím donést alespoň jednu konev s vodou. Především ale postávám a přemýšlím. Dumám nad tím, jak nejlépe ten prostor využít. Ještě nikdy jsem nebyla spokojená s tím, co jsem na tak lukrativním místě vypěstovala.

Rajčatům je tam během sezóny příliš horko, pyl se lepí, nepráší a úroda bývá mizerná. Skvělou úrodu vždy poskytnou partenokarpické okurky, ale plný skleník jich mít nemůžu. Musela bych plody prodat na trhu. Letos mě mě potěšily cukrové melouny, ale taky se z nich dalo vyždímat více.

Nejspokojenější bývají ve skleníku papriky a tak já jim ho příští rok věnuji. Líbí se jim spodní vyhřívání půdy, letní vedra jim nevadí a dokáží plodit od května až do začátku zimy. Jen si musím dát bacha na mšice a zakročit proti nim včas. Rostlinky vzešlé z mého tradičního listopadového výsevu jsou krásné. Nerostou nijak překotně, držím je zkrátka jak se zálivkou tak s výživou. Snaším se najít soulad mezi množstvím světla, tepla a poskytnuté vláhy. Omylem se mi vysypal jeden kelímek a s vytvořeným kořenovým systémem jsem spokojená. Na obrázku je dvojice paprik odrůdy Buffalo Red.

 

1 thought on “29. prosinec 2022”

  1. Dobré ráno,
    připojuji komentář a fotografie, jak i mně papriky krásně rostou :-). Vysévala jsem s paní Janou ve stejný den a už skoro sklízím plody!!!! … a teď vážně….připojuji mé zkušenosti, protože nejvíce se naučíte z nezdarů druhých! Po vyklíčení paprik (vyklíčily stejný den jako Janiny – bezva) a vyklubání se prvních lístků jsem je přesadila do větších – černých květináčů. A protože mám dům postavený geniálně pro mne, ale už ne tolik pro mé zimní pěstitelské pokusy (kdo to mohl před třemi lety tušit), mám všude málo světla. Zrušila jsem tedy vertikální zahradu z pokojových květin, kterou jsem měla v koupelně – osvětlenou umělým světlem …. a umístila papriky. Pak jsem bohužel ulehla nejdřív s natrženým svalem a pak s chřipkou – churava jsem doteď, tak jsem jen zalévala a moc jsem neměla sílu cokoli řešit. Ale včera mi to fakt už bylo divné. Tak, jak jsem je zasadila, takové jsou – téměř po měsíci!!! Tak jsem nažhavila linku a radila se s Janou. Výsledek téměř hodinové, pro mne velmi obohacující 🙂 debaty? Zřejmě jim vadí větrák, který je přímo nad nimi a i když ho nepoužívám, tak studený vzduch z půdy(myslím tím půdní prostor pod střechou – čeština je prostě skvělá :-)) dělá své. A jak jsem již psala, nemám žádné okno přímo osluněné a topení v podlaze- takže ani žádný ohřívaný parapet od radiátorů se nekoná. Rozdělím je tedy do několika skupin, roztrousím po domě a uvidím, jestli a které se začnou mátořit. Nevzdávám se. Chřipka nechřipka. Jakmile uvidím alespoň pidipokrok, začnu vysévat rajčata a okurky :-). Mějte všichni krásný den a Jano, Vám moc děkuji….:-)
    Pavla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *