22. listopad 2022

Ve facebookové skupině věnované pěstování citrusů s úžasem sleduji, jaké luxusní přístřešky dokáží nadšenci pro tyto rostliny svým zlatíčkům vybudovat. Fascinují mně nejrůznější způsoby vytápění a dokonce přisvětlování. Raději o tom před svými citrusy mlčím.

Já dávám přednost otužilým rostlinám a ty, kterým moje podmínky nevyhovovaly, už skončily v propadlišti dějin. Některé stromky už si lebedí v zimovišti a tam jsou podmínky ideální. Zde je možnost přitopení pomocí krbových kamen, ale kupříkladu během loňské zimy jsem je nepoužila ani jednou. Moje citrusy snáší teploty kolem nuly v pohodě a nezacloumá s nimi ani občasný pokles pod nulu. Nesmí to trvat ale nijak dlouhou dobu.

Ve skleníku se zatím taky nijak drasticky neochladilo a já vyhřívám rostliny individuálně a to pomocí plastových lahví od piva. Praktické a levné řešení. Večer naplním lahve horkou vodou a umístím těsně vedle rostlin a u těch velikých s dozrávajícími plody pak do květináče. Je zcela zbytečné vytápět celý prostor, když stačí toto přísně lokální teplo. Mandarinky zrají, stromky vypadají v pohodě a já si při každé návštěvě zdravě zamlsám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *