18. listopad 2022

Včerejší státní svátek jsem oslavila prací. Ráno jsem upekla medovník a pak jsem se vydala na zahradu. Mám totiž krásné nové vyteplené pracovní rukavice, které bylo potřeba vyzkoušet.

Předpovědi už straší hodně nízkýma teplotama a tak jsem vykopala svoje tři citrusy, které byly zasazené v zemi. Kořeny byly hodně hluboko a tak jsem se nevyhnula  jejich mírnému poškození a při každém lupnutí jsem s rostlikou hluboce soucítila. Kořenové  baly jsou objemné, zemina tak akorát vlhká a tak jsem je šoupla do velikých květináčů a zasypala hrabankou z lesíka ,která slibuje kyselou reakci a to mají citrusy rády. Postavila jsem je ke zdi hospodářské budovy. Pokud budou hrozit mrazíky, uklidím je do zimoviště. Na jaře kořeny lehce střihnu a stromky opět půjdou ven na záhon a tentokrát ve větším počtu.

Na záhonek lemovaný kamením jsem pohodila bohatě holubinců a zasypala listím ze smutné vrby. Ideální by byla ještě vysoká vrstva posečené trávy, ale není jisté, zda k nějakému sečení ještě letos dojde. Mohlo by. Pokud v sobě najdu ještě nějaké síly a neponořím se do podzimní letargie, mohla bych se pokusit přeskládat kameny na druhé straně záhonu a utvořit tak alespoň náznak nějaké zídky. Už jasně vidím ta nádherná vysoká a bohatě plodící cherry rajčata, která zde na jaře vysadím.

Průběžne nosím vodu do kompostu a do skleníku. Na dvoře ještě stále plodí papriky v kyblíku.

4 thoughts on “18. listopad 2022”

  1. Grrr, nic neříkám, jen to drtim mezi zuby. Ale dnes jsem sklidil calamondiny do aperitivu, doplnil mochyní a moc si pochutnat.

    Zakoupené citrusy vypadají, že snad začnou i kvést. Jen nevím, jaký zvolit květináč. Koupil jsem je v úzkých vysokých a nevím, jestli je dostanu do nižších.

    1. No bude zřejmě potřeba pořídit vyšší květináče. Já zakoupené rostliny poprvé přesazuji do černých zhruba 8l plastových kyblíků a ty výškou vyhovují.
      Já plody kalamondinu používám celou zimu do čaje místo citronů, kterých ještě nevypěstuji dostatek pro celou sezónu. Ale k tomu jednou dojde. Letos budu mít více limet než citronů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *