Zásilka

Včera mi dorazila zásilka s citrusy z firmy Adavo. Rostlinky byly vzorně zabalené a od objednávky po dodání uplynuly pouhé tři dny. Místa mám velmi málo a už jsem se kdysi zařekla, že žádné citrusy nebudu pořizovat. Rostliny se rozrůstají, přesazuji je do větších a větších květináčů a při stěhování už je musím vozit na vozíku, jeden člověk je neunese. Nějakou dobu jsem svoje předsevzetí dodržovala, ovšem letos jsem neodolala. Nutně totiž musím mít Yuzu a objednávat jednu rostlinku přece nemá cenu. Navíc právě ono vytoužené Yuzu dorazí až v dalším balíku spolu s mandarinkou Miyagawa pro kamarádku. No aby mi ty citrusy postupně nevystěhovaly rajčata z foliovníku.  Oranžérie by to byla parádní. Já snad o tom budu vážně uvažovat. Stavbu oranžérie z cihel mi manžel zatrhnul.

Zjistila jsem, že nutně potřebuji kubánský pomeranč Cotidiana. Je nádherně panašovaný, prý velmi odolný a vydrží i nevhodné podmínky. Vzpoměla jsem si na svoje dětství, kdy jiné než kubánské pomeranče nebyly k dostání a mně docela chutnaly.

Nové rostlinky jsem postavila na vozík ke statnému pomerančovníku proto, aby pochopily, co se od nich očekává a načerpaly inspiraci. Navíc mi docvaklo, že citrusy jsou skvělá antiinflační investice. Ty totiž pod mojí péčí hodnotu výrazně získávají.

2 thoughts on “Zásilka”

  1. Tak tím kubánským pomerančem jste mě nalákala. To je jediný pomeranč, který bych chtěla pěstovat. Jen se po přečtení popisu obávám, že je kubánský místem vzniku, nikoliv typem (semenáč odrůdy Valencia). Ale našla jsem jsem, že v seznamu mají i „Kubánský“, jen ho zřejmě pro nezájem nenabízí. Tak zkusím štěstí.

  2. Já vím, že je to semenáč odrůdy Valencia, ale je kouzelný. Já mám ráda panašované listy a plody. Ten echt Kubánský asi taky pořídím, ale až příští rok. Plánuji velikou oranžerii, jen ještě nevím, jak ji uchopit a kam umístit, překáží mi obrovská smutná vrba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *