Košťáloviny

Mám moc ráda kapustu. Je to TOP potravina zdraví velice prospěšná. Momentálně se na záhoně nachází několik nádherných hlávek a já jsem na ně moc pyšná. Povedla se mi už velmi raná výsadba, ale hlávky byly samozřejmě mnohem menší a svedla jsem o ně urputný boj se slimáky. Momentální dostatek vláhy působí na rostliny jako balzám a už se o ně žádní škůdci nepokouší.

Taky jsem letos vypěstovala svoji první brokolici a byla jsem mile překvapená, jak jsou rostliny odolné vůči nízkým teplotám.

Expertem jsem se stala na pěstování zelí. První jarní rané hlávky si hodně pochvalovaly umístění mezi rajčaty. Zřejmě jim vyhovovala velmi výživná půda a rostliny rajčat odpudily veškeré hmyzáky. Rovněž slimáci ještě nebyli úplně ve formě a tak moje zelí bylo bez jediného kazu a hlávky nádherně kompaktní. Chuť  byla vynikající a co je naprosto perfektní? Vypěstovat zelí v bio kvalitě je na poli nemožné a zelí si postupně použité chemikálie pečlivě balí do hlávky. Moje košťáloviny jsou všech jedů prosté.

Hodně jsem se letos při pěstování košťálovin poučila, pečlivě jsem sledovala, co se jim nejvíce líbí a příští sezóna bude doufám ještě úspěšnější.

Dnes k obědu bude kapusta.

7 thoughts on “Košťáloviny”

  1. Kapustu jsem nesadila nikdy, brokolici jsem pro změnu letos poprvé nevysadila a zelí vlastně taky…vloni ho totálně sežrali slimejši, pak zapršelo, hlávky popraskaly a začalo hnít…takže letos jsem se na něj vytento 😉
    Zkusím si na jaře vzpomenout na tvůj tip a hodím zelí mezi rajčata (nebo alespoň hned vedle;-) ) Jak jsem psala o tom velkém rajčeti z Lidlu, co sebral brácha semínka a chtěl vypěstovat to, co zraje do hněda takřka, teď jsem ho měla druhý rok. Vloni jsem Tomovi, vlastně i jeho mamka, co si vzala sazenice říkala, že ta rajčata jsou vážně dobrá, že jí chutnají víc, něž normální rajče. Teď jsem otrhala poslední plody na dozrání domů a včera si ho nakrájel k večeři. A že: ty voe, to je ale dobré rajče, proč to normálně nejíme!? (dávala jsem ho na hamburgry akorát) Máš ho tam celé léto, klidně jsi ho mohl jíst! Ale já jsem nevěděl, že je tak dobré…No hlavně, že jsme ti to všichni říkali… 😉

  2. To rajče se jmenuje Adora a letos ho pěstuje téměř každý, já nikoli. Ale taky jsem to zkoušela. Nějak v mých 120 odrůdách zapadlo 🙂

    1. Tak to věřím, já to zrovna tobě psala jen pro zajímavost, protože u nás se žádná srdce či bifteky nikdy nesadila, tohle bylo poprvé a všichni nadšení 😉 jen kdyby ta rajčata neměla tendenci dělat pukliny a zahnívat kolem stopky 🙁

  3. Zkoušel jsem letos opět radicchio – v Kalábrii nám ho udělali pečené a je to nezapomenutelný zážitek. Vloni jsem je vysel pozdě, letos asi včas, ale část jich zahynula v srpnu horkém a zbytek teď co jsem byl pryč shnil. Čím víc po nich toužím, tím míň se daří. Nemáte recept jak se jich dopestovat?

    1. No tak já se o čekanku ani nepokouším, nechutná mi, je hořká. Ale je to tedy veliká výzva a mohla bych to vyzkoušet. Někdo tvrdil, že když já zapíchnu do země smeták, tak vyroste krásný stromek 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *