4. říjen 2022

Tento týden se má dostavit tereziánské babí léto a to bude fajn. Teploty kolem 20°C by mohly popohnat dozrávání fíků. Vyzkouším je tentokrát zimovat ve foliovníku.

Snažím se interiér už připravit na zimu. Na východní straně už na porostu nebyla žádná rajčata a tak jsem ho zlikvidovala. Plochu jsem zpracovala mým obvyklým způsobem. Nemám už ale na skladě zeolit ani vermikulit. Můsím tyto komodity objednat. Zemina vykazuje nedostatek vápníku a tak tam budu sypat dřevěný popel z krbu, kterým hodláme  topit častěji, než je u nás běžné. Žížaly a další makro i mikroorganismy už vyhlížejí zbytky z kuchyně a taky přidám shrabané listí, které je dokonalým zdrojem draslíku a fosforu.

Rostliny v prostřední uličce jsou odplozené a totálně suché. Už dávno jsem přestala zalévat. Ještě nejsem rozhodnutá, zda nechám na místě nopové ohrádky a pokusím se o rekultivaci substrátu přímo v nich.

Naprosto jiná je situace na straně západní. Rostliny rajčat jsou vysokánské, svěží, bez chorob a je na nich ještě spousta plodů v různých stádiích zralosti. Nádherná jsou srdíčka odrůdy Long Tall Sally, růžovět začíná Pink Fig, Obří plody má až u stropu Lottringa Beauty a krásná jsou rajčátka 100 Pudov. Rostliny rovněž nezalévám, ale jak mají kořeny těsně u plachty, tak si berou vodu  zvenku. Zemina ji nasaje jako hubka. Západní sluníčko nemá už takovou intenzitu, jako to východní a tak povrch tolik nevysušuje. Navíc na této straně nebyla vykasaná bočnice.

V hlavě se mi už líhnou nápady, jak uspořádat vnitřek, aby se mi tam věšlo křesílko a malý stolek. Taky struktura rostlinstva bude mnohem pestřejší a rozhodně tam umístím neustále opomíjené kiwi, nějaký ten fíkovník, granátové jablko a pomerančovník. Bude se mi tam tak příjemně posedávat u kafíčka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *