3. srpen 2022

Většinou pro vlastní potřebu nepěstuji balkonová rajčata v truhlících. Nemám balkon. Pokud nějaká vyseji, tak na přání svých zákazníků. Tak jsem kdysi vysela odrůdy Aztek a Vilma, které si dopěstoval švagr, nebo ruskou Sladkou Jahůdku. Ta ozdobila balkony, terasy i malé zarádky spoustě lidí.

Letos jsem z nějakého popudu hamižnosti koupila sáčky se semínky Mirabell a Tomfall. Mám dva prostorné truhlíky a v každem sídlí dvě rostlinky.

Mirabell je takové koště typu multiflora. Plody vypadaly zpočátku jako angrešt, ale nyní jsou krásně žluté, na rostlině je jich spousta a chutnají velmi slušně.

Tomfall vyrostl v krásné kompaktní až výstavní rostliny. Zatím každý návštěvník naší zahrady se u nich s obdivem zastavil a příští sezonu je rozhodně všichni potřebují. Plody jsou krásně červené, mají velikost cherry, je jich spousta a co je pro mě největším překvapením, mají skvělou chuť. Od této nízké determinantní odrůdy bych to nečekala. Nevyžaduje téměř žádnou péči, neprudí s uvazováním, stačí malá bambusová tyčka a nějaká ta dobrota v zálivce. Povrch zeminy v truhlíku je pečlivě namulčován, substrát si tak dlouho drží vláhu a netvoří se na měm suchá krusta. Pod mulčí to žije a tak veškerá přidaná organika je ihned důkladně zpracována.

Truhlíky jsem nějaké nakoupila a tak několik těchto efektních rostlinek pořídím i v roce příštím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *