3. čevenec 2022

Někdy se stane, že semínka některých F1 odrůd se pro mě stanou z nejrůznějších příčin nedostupná. Pokud mi na daném rajčeti záleží, tak se pokouším o generaci F2 a stabilizaci odrůdy na své zahradě. Kupříkladu u rajčat na sušení mi na čistotě odrůdy vůbec nezáleží a potřebuji, aby rostliny byly odolné chorobám, měly potřebný tvar plodů a hlavně vysokou až nadprůměrnou produkci. Přesně toto se mi povedlo s ruskou vynikající odrůdou Vikusija. Už loni jsem testovala F2 generaci a výsledek mě potěšil. Taky letos rostliny vypadají naprosto stejně jako původní hybrid. Jsem nadmíru spokojená.

Genetické zákony G. Mendela znám, genetika vždy byla mým velikým koníčkem. Názor, který jsem se dnes dočetla na fcb, že z vysetých čtyř semen dostaneme čtyři různé odrůdy je malinko pomýlený. Některé geny jsou dominantní a jiné recesivní. Pokud bychom vyseli stovky semínek a provedli pečlivou statistiku, pak se k teprve dostaneme k oněm 25%. Takže nám ze čtyř semínek naprosto v pohodě mohou vyrůst úplně totožné rostliny, nebo nebo se ani jedna nemusí podobat původní odrůdě, ale rodičům.

V sáčku s názvem Bolstar Baloe F1 jsem překvapivě nalezla už jen jedno semínko a ono nevyklíčilo. Původní semínka si sebou nesla cerifikát Bio a byla docela drahá. Rostliny ovšem jako jedny z mála vždy trpěly nějakou skvrnitostí. Plody byly ale nádherné a vijany velmi bohaté. Tak jsem sáhla po F2 semínkách a žasnu. Rostlina je velmi vysoká, statná a po skvrnitosti ani památka. Plody jsou malinko větší a je jich spousta. Spodní vijan je klasicky složený se spoustou plodů, ale nedaří se mi ho hezky nafotit. S experimentem jsem spokojená a tato krásná rajčátka skončí usušená a naložená v nálevu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *