Vaječné skořápky

 

 

Extrémní počasí v tuto dobu a především veliká horka způsobují, že jsou rostliny ve stresu, kořeny nedostatečně pracují a objevuje se černání špiček u plodů. Vápník obsažený v půdě se stává nepřijatelným. O nekróze květního konce už jsem kdysi psala, ale lidi se ptají pořád.

Zaznamenala jsem fundované rady, že stačí přidat do substrátu skořápky z vajíček a nedostatek vápníku je vyřešen. Bylo by jistě skvělé, kdyby se toto jednoduché řešení ukázalo býti účinné.

Vápník je ve skořápkách přítomen ve formě uhličitanu vápenatého a ten je ve vodě téměř nerozpustný. Pouze v případě, že by naše zálivková voda obsahovala CO2, tedy oxid uhličitý, pak by se onen CaCO3 přeměnil na rozpustný hydrogenuhličitan.

Skořápky jsou skvělá komodita a ten vápník z nich lze dostat. Skořápky zhruba z 10 vajíček rozmělníme, zalijeme 500ml octa a po proběhnutí reakce nádobu zakryjeme. Necháme stát týden a občas směs promícháme. Jednu lžíci roztoku doplníme do jednoho litru vody a můžeme rostliny postříkat nebo zalít ke kořenům. Já už mám naloženo.

4 thoughts on “Vaječné skořápky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *