5. červen 2022

Snažím se ochránit květy rajčat u odrůd, ze kterých mám v plánu vzít semínka, před nežádoucím opylováním.  Bylo mi sděleno, že je to akce zbytečná, protože rajčata jsou samosprašná a navzájem se nekříží. Paní dokonce uvedla článek, v němž nějaký odborník psal, že současné odrůdy rajčat nemají ke křížení uzpůsobené květy a vznik žádných meziodrůd tedy nehrozí.

Moje rajčata ten článek nečetla a tak se kříží a to dokonce velmi ochotně. Sice jsem se snažila opylovačům na našem dvoře vysvětlit, ať se věnují výhradně borůvkám a citrusům, ale zakázané ovoce ( a to rajčata jsou) chutná přece nejvíce. Každým rokem nechám růst nějaká rajčata ze samovýsevu a vždy se objeví něco velmi zajímavého. Tak mám ve sbírce nádherný žlutý biftek s bramborovým listem, krásné růžové pruhované cherry a letos to bude pecka.

Z rajčátka vysemeněného u okurky Minisprint vyrostlo monstrum, které si zabralo jeden celý paletový box. Tipovala jsem to na Piccadilly, ale zmýlila jsem se. Rajče má velmi bohatá květenství, která jsou typická pro cherry odrůdy, ale plody jsou nádherná žebrovaná rajčátka. Pro žebrované odrůdy mám velikou slabost. Počkám si na konečnou velikost, barvu a chuť. Už nyní jsem ale z výsledku náhodného křížení nadšená.

 

1 thought on “5. červen 2022”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *