Tak jsem na několika plodech odrůdy Mini Roma objevila černé špičky. S nekrózou květního konce jsem kdysi dost urputně bojovala. Pak jsem vyřadila ze sortimentu na tuto nectnost náchylné odrůdy San Marzano a Big Mama a nastal klid zbraní. Až loni se u několika rajčátek odrůdy Odat černé konce objevily, ale byla to moje agrotechnická chyba. Rostliny jsem pěstovala v kostkách se substrátem Otoč a sázej a umístila jsem je před dům. Tam je ovšem veliká výheň, kořeny se začaly přehřívat a nestíhaly do plodů dodávat dostatek vápníku. Tak jsem nechala kostky zarůst vysokou trávou a problémy ustaly.
Mini Roma ovšem roste v bílém nopovém válci jako dalších 20 rostlin. Substrát a podmínky růstu mají všechna tato rajčata stejné. Postižená rajčátka jsou na jednom z nejvyšších vijanů, všechny spodní jsou v pořádku.Množství dostupného vápníku tedy nestačí pro všechny. Okamžitě jsem okyselila zálivku. Do 10l vody jsem rozpustila jednu polévkovou lžíci kyseliny citronové a rostliny zalila. Kyselina by měla vyvázat vápník z nerozpustných solí. Taky mám někde Wuxal calcium, ale nemůžu ho najít. Našla jsem ale přípravek Harmonie Vápník a tak rajčata stříknu na list. Vezmu pro jistoru všechna s podobným typem plodů.
Do nádob jsem jako zdroj vápníku přidávala kousky mramoru, ale je pravda, že jsem si ne vždy vzpomněla. Mini Roma na moji liknavost doplatila. Všechny ostatní rostliny jsou v pořádku.