17. červen 2022

Je po dešti. Zase nás zasáhla bouřka a to opět její okraj, naštěstí. Následující tropická vedra rostlinstvo poblázní, ale alespoň už nebude místo trávy žlutá poušť.

Zrají první kuličky borůvek a to na finské odrůdě Alvar, stejně jako loni. Musela jsem větvičky podepřít bambusovými tyčkami a to u všech kanadských borůvek. Plody nabírají na hmotnosti a je jich letos mimořádný počet.

Fíkovníky si daly letos záležet a nasazenou brebu se snažily udžet. Nějaký propad samozřejmě je, ale jsem spokojená. Na každé větvičce našeho velikána jsou sice jen dva a maximálně tři fíky, ale těch větví je spousta. V tomto subtropickém počasí dozrají velmi brzy. Trnavský velkoplodý sice brebu nevytlačil, ale už má parádní násadu main cropu. Rostlina se vyhřívá na sluníčku u stěny skleníku a velice si to pochvaluje.

Nějaké fíkovníky manžel nasadil do vinohradu a tam by se jim mohlo líbit. Je tam přesné Toskánsko. Výheň a obrovské sucho. Po dlouhé době jsem se tam byla kouknout a naše mandloně jsou obsypané plody. Bude kupodivu spousta meruněk a skvěle se tam daří asijským hruškám. Fíkovníků by tam mohl být v budoucnu celý řádek a já už nyní chystám řízky. Nějaké větvičky jsem si dovezla i Itálie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *