5. květen 2022

Příští týden začne počasí ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu a tak se tedy dočkáme letních teplot nad 25°C. Včera zapršelo a já mám tak konečně zalito, ani mi nevadí, že mi venku zmoklo pověšené prádlo. Bude vymácháno v měkké dešťové vodě.

Začala jsem tedy vysazovat ven rajčata. Mám dojem, že jsem vysela kolem stovky odrůd, ale některé nemůžu najít. Přestávám se v té spoustě kelímků a květináčů orientovat a opět hrozí, že se na některá rajčata budu chodit koukat ke známým. Některé rostlinky jsou ještě hodně malé a budou se v zemi docela ztrácet, ale bude jim tam lépe, než v malých a nedostatečně zalévaných květináčích.

Měla jsem velmi přesný nákres, na jaké místo kterou odrůdu nasadím, ale s pořízením plachtového hangáru je vše jinak. Začala jsem tedy na dvoře. Ve vyvýšené části budou rajčata v květináčích částečně zapuštěných do země a v té přední porostou v nízkých černých nopových ohrádkách. Je to metoda loni osvědčená a nopů mám spoustu.

Tělo už je fyzickou prací unavené, ale hlava mi pracuje skvěle a tak jsem dostala jeden ze svých geniálních nápadů. Týká se umístění rostlin v bílých nopových válcích a tak nebudou tentokrát překážet na dvoře. Až nápad uskutečním, napíšu.

Letos jsem začala využívat každý cm2 půdy a tak většina mých záhonků bude smíšených. Snad si rostlinstvo bude rozumnět.

 

3 thoughts on “5. květen 2022”

  1. Také už postupně vysazuji rajčata. A zařekla jsem se, že sazenice nebudu počítat. Kolik se mi jich vejde, tolik jich tu bude 🙂 . Včera jsme přijeli z výletu na Kokořín a do zahradnictví Spomyšl a málem mě kleplo. Všechny saláty Little Gem rozhrabal kos a na kedlubnových listech jsou díry. Jak to děláš, že ti rostliny nikdo neničí?

  2. Taky sazenice nepočítám, inventuru provedu, až jsou všechna rajčata na svých místech.

    Tento záhonek je na dvoře, kde hlídá náš černý kocour Fanda. Je to lovec k pohledání a ptáci raději sedí na střeše. Pro slimáky je zase dvůr příliš slunečný a suchý. Na jiných místech zahrady provádím denní kontrolu a kdybych tak nečinila, mám z kapusty jen ohlodané stonky. Slimákům hodně chutná.

  3. Fandím Fandovi, ať dobře hlídá 🙂 . To nebudou slimáci, s nimi pomáhají pipušky, spíš nějaký nenažraný brouk nebo housenka. Zvláštní je, že ožral jen bílé, modrým se vyhnul.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *